Durván polarizálta az elnökválasztás az amerikai médiát

Vágólapra másolva!
Hihetetlenül szélsőségessé vált az amerikai hírtelevíziózás az elnökválasztás előtti időszakra - írja a The New York Times vasárnapi száma. A Barack Obamát támogató MSNBC televízió és a John McCain mögé felsorakozó Fox News gyakorlatilag teljesen ellentétes képet fest a választás állásáról, és ezzel olyan polarizálttá teszik az amerikai médiát, amilyen utoljára a 20. század elején volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökválasztási kampánynak két élesen eltérő tükre van: egészen más képet látnak a liberális MSNBC, valamint a konzervatív Fox News televíziós hírcsatorna nézői - állapította meg a vasárnapi The New York Times.

Az MSNBC nézői az utóbbi hetekben estéről estére arról láthattak-hallhattak híreket, hogy a történelmet író Barack Obama megállíthatatlanul halad a győzelem felé, a kampányban a higgadt, magabiztos demokrata jelöltet dühödten támadja a kiszámíthatatlan republikánus szenátor. A Fox Newsra kapcsolók ellenben olyan világba csöppennek, ahol John McCain egyre lefarag hátrányából, erőt nyer, miközben a liberális média hisztérikusan támadja őt és alelnökjelöltjét, Sarah Palin alaszkai kormányzónőt.

Miközben az MSNBC szinte csak az Obama előretörését megerősítő statisztikákat emlegeti, és nem vesz tudomást a verseny időnként nagyon szoros állásáról tanúskodó adatsorokról, a Fox News olvasatában McCain hátránya csak néha haladta meg a közvélemény-kutatások hibatűrését. A két csatorna vezető kommentátorai - az előbbin például Keith Olbermann, az utóbbin Sean Hannity - egy pillanatra sem hagynak kétséget pártszimpátiájuk felől.

"A politikai televíziózás megosztottságának olyan szintjéről lehet beszélni, amely régmúlt idők újságírását idézi" - jellemezte a helyzetet a The New York Times, amely utalt rá, hogy nemcsak a tévék, hanem a két nagy párt kampánystábja is harcban áll az "ellenséges tévéhálózattal". Az amerikai újságok a múlt század elején képviseltek hasonlóan szélsőséges, nyíltan pártos álláspontot. "A televíziózásban ez azonban soha nem volt ennyire nyilvánvaló" - írta az újság.

A Fox News hírcsatornát 12 éve alapították azzal a kimondott szándékkal, hogy ellensúlyozzák a liberális fősodrú médiát, tisztességes, kiegyensúlyozott hírszolgáltatást nyújtva. A sokáig az arculatát kereső MSNBC az utóbbi években vált deklaráltan a Fox News liberális ellenpárjává. Ezzel helyreállt a régi amerikai újságírás "nagy tradíciója": mindkét tábor a saját nézeteit megerősítő orgánumokat nézi-hallgatja - mutatott rá Richard Ward, a New York-i Columbia Egyetem média és szociológia professzora.

Az éles pártos megosztottság megjelent az interneten is. A MSNBC liberális kommentárjait a világhálón a The Huffington Post portál hírei egészítik ki, míg a Fox News konzervatív párja a The Drudge Report híroldal.