Válaszokat vár a kormány a szlovák balhé miatt

Vágólapra másolva!
Válaszokat kér a magyar kormány a szlovák hatóságoktól azzal kapcsolatban, hogy szlovák rendőrök miért támadták rá a magyar drukkerekre szombaton a szlovákiai DAC-Slovan focimeccsen. Az ORFK - amely ugyancsak válaszokat vár a szlovák hatóságoktól - úgy tudja, öt magyar sérült meg az összecsapásban, de már mindegyikük elhagyta a kórházat. Az ügy miatt a szlovák külügyminiszter telefonon hívta fel magyar kollégáját, közben a szlovák külügy közleményben titakozott, mert szombaton szlovák zászlót égettek magyar tüntetők Budapesten.
Vágólapra másolva!

Öt magyar állampolgár sérült meg szombaton a szlovákiai Dunaszerdahelyen, amikor a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel - közölte honlapján vasárnap délután a rendőrség. A kórházat már minden magyar sérült elhagyta.

Az [origo] vasárnap délelőtt kereste meg az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), ahol azt közölték: egyelőre nincs információjuk a sérültek állapotáról. Az ORFK a Külügyminisztériumhoz irányított bennünket. Szelestey Lajos, a tárca szóvivője azt mondta: az ügy kommunikációját a Miniszterelnöki Hivatal vette át. Megpróbáltuk elérni a Kormányszóvivői Irodát, miután ez nem sikerült, felhívtuk a két kormányszóvivőt, de egyikük sem vette fel a telefonját. Megkerestük a pozonyi konzuli hivatalt, ahol azt közölték, hogy Heizer Antal szlovák nagykövet nyilatkozik az ügyben, egyelőre őt sem sikerült elérnünk.

A rendőrségnek már válaszoltak

Ezt követően, vasárnap délután jelent meg a rendőrség holapján egy közlemény, amelyben az olvasható, hogy magyar rendőrség hivatalos tájékoztatást kért a szlovákoktól a futballmérkőzésen történt intézkedések okairól, az előállított személyekről, valamint a sérültek állapotáról. A szlovák fél vasárnap délután juttatta el válaszát a magyar félhez, a dokumentumot azonban még le kell fordítani, ezért a rendőrség csak hétfőre ígért tájékoztatást.

Megpróbáltuk kikérni a rendőrségtől a szlovák fél eredeti válaszát, de az ORFK sajtóügyeletén ehhez nem járultak hozzá. Az ügyeleten nem tudták megmondani azt sem, hogy a szlovák rendőrség szlovákul vagy angolul válaszolt-e a magyar megkeresésre.

Magyarázatot vár a kormány is

Vasárnap közleményt adott ki Kormányszóvivői Iroda is, ebben az olvasható, hogy a magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kér a szlovák hatóságoktól a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekről. A magyar kormány választ vár arra, hogy milyen indokai voltak a rendőri beavatkozásnak, illetve arányosak voltak-e a szlovák rendőrség által alkalmazott eszközök - áll a közleményben. A Fidesz néhány órával korábban azt nehezményezte, hogy a kormány hallgat az ügyben és nem kér magyarázatot Pozonytól.

A Dunaszerdahelyen történtekről a magyar és a szlovák külügyminiszter is beszélt egymással, Ján Kubis telefonon felhívta Göncz Kingát, hogy tájékoztassa a részletekről - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő vasárnap este. Göncz Kinga azt kérte Ján Kubistól, hogy a szlovák hatóságok vizsgálják ki, mennyire volt arányos a rendőri fellépés, mert a nyilvánosságra került képek kétségeket vethetnek fel az indokoltságot és az arányosságot illetően.

Magyarázatot követelt a szlovák belügyminisztertől Csáky Pál, s a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke is. A felvidéki magyar politikus kijelentette: "A meggondolatlan és túlzó rendőrségi reagálás sokat fog rontani az egyébként sem megnyugtató magyar-szlovák viszonyon". Hozzátette ugyanakkor, hogy nem csak a rendőri brutalitást, de "bizonyos szurkolói magatartásokat" is elítél.

Ötven sérült, ezer rendőr

A magyar rendőrség közleménye szerint szlovák kérésre öt magyar rendőr is részt vett a mérkőzésen, őket azonban az intézkedés előtt a szlovákok semmilyen módon nem tájékoztatták.

A szombat esti adatok szerint a mentők 50 embert láttak el, több sérültet a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak, egy embert helikopterrel vittek egy pozsonyi kórházba. Állítólag az egyik magyar súlyosan megsérült, majd a helyszínen elterjedt, hogy meghalt. Ezt már a stadion hangosbemondóján keresztül cáfolták a rendezők, és a szlovák rendőrségi szóvivő is azt közölte, hogy a szurkoló nincs életveszélyben. Az ORFK szintén megerősítette, hogy egy magyar sérült sincs életveszélyes állapotban.

A meccsre mindkét csapat hívei előre készültek, internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt, hogy a pozsonyi ultrákat cseh és lengyel szurkolók segítik majd, Magyarországról több klub - így a Ferencváros - drukkerei, összesen mintegy ezren utaztak Dunaszerdahelyre. Több drukkert már a meccs előtt őrizetbe vettek, a stadionhoz vezető úton ugyanis a rendőrök mindkét csapat szurkolóival összecsaptak. Az nb1.hu szerint a pozsonyiak a DAC székházát üvegekkel és görögtüzekkel dobálták meg.

A szlovák hatóságok hatalmas erőkkel vonultak fel a találkozóra, 1020 rendőr mellett rengeteg biztonsági őr és katona ügyelt a 10 ezer nézőre. A két szurkolótábort elkülönítették, nem verekedhettek össze, de a szócsata és a dobálózás nem maradt el. A játék első negyedórája után a szlovák rohamrendőrség benyomult a magyar szurkolók szektorába, és összecsaptak a drukkerekkel.

Takarásban

Továbbra sem világos, hogy a szlovák rohamrendőrök miért estek neki a magyar szurkolóknak. A szlovák hatóságok azt állítják, a magyar szurkolók pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint a stadion minden részén, mindkét csapat szurkolói dobáltak petárdákat, a rendőrök behatolása a magyar szurkolók szektorába így váratlanul történt. Egy, a youtube videomegosztóra feltöltött másfél perces felvételen az látszik, hogy a rohamrendőrök várakoznak a magyar szurkolótábor bal oldalán, majd hirtelen, minden látható előzmény nélkül megindulnak a szurkolok felé, gumibottal ütlegelik őket.


A szurkolókra támadnak a rohamrendőrök

A hivatalos verzió szerint "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe a rendőrök. Csáki Pál MKP-elnök szerint az országos rendőrfőkapitány helyettese, a helyszínre vezényelt kommandó irányítója korábban azzal indokolta a rendőrök támadását, hogy a "magyarok lelátójáról" támadás érte az egyik rendőrt. A pártelnök ugyanakkor kétségbe vonta, hogy valóban így történt, és jelezte, hogy az erről szóló bizonyítékokat a szlovák parlament illetékes bizottsága előtt be kell mutatni.

Indokolatlannak tartja a szlovák rendőrség fellepését Pázmány Péter, a város polgármestere, aki jelen volt a meccsen. Semmilyen okát nem láttam a beavatkozásnak - mondta az MTI-nek vasárnap Pázmány. A polgármester szerint a Slovan szurkolók táborából érkeztek a petárdák, de ezzel a szlovák hatóságok nem foglalkoztak. A drukkerek szintén azt állítják, váratlanul, minden előzmény nélkül támadtak rájuk a rendőrök.

A szlovák rendőrség összesen 31 embert állított elő - közölte a TASR szlovák hírügynökséggel Martina Kredatusová, a Nagyszombat megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Az előállítottak között 16 magyar és 15 szlovák állampolgár volt, utóbbiak közül 13 a Slovan szurkolója. Két pozsonyi férfinél fasiszta jelképeket találtak. A többi őrizetbe vett személy a közrend megzavarásának vétségét követte el. Valamennyiüket szabadon bocsátották pár óra múlva.

Zászlóégetés

Szombaton kora este demonstráció kezdődött a budapesti szlovák nagykövetség előtt a focimeccsen történtek miatt. A két-háromszáz résztvevő - köztük a Magyar Gárda 80 tagjával - szerint a mérkőzésen rendőri túlkapás történt. A rendőrség dupla kordonnal vette körbe a nagykövetséget, és lezárta a Stefánia út közeli szakaszát. Az esemény nyugodtan zajlott, tíz óra körül viszont a résztvevők elégettek egy szlovák zászlót.

A szlovák külügyminisztérium vasárnap nyilatkozatban tiltakozott a szombati zászlóégetés ellen. Pozsony nyugtalanítónak tartja, hogy a provokáció szervezői között ismét olyan radikális nacionalista pártok és mozgalmak voltak, mint a Jobbik és az a Magyar Gárda - fogalmazott a szlovák külügy. A Kormányszóvivői Iroda vasárnapi közleménye elítélte a zászlóégetést.

Vasárnap este egy televíziós nyilatkozatában Robert Fico szlovák kormányfő azt vetítette előre, hogy a visegrádi országok kormányfőinek e héten esedékes varsói csúcstalálkozóján felszólítja Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt: tegye meg a magyarországi szlovákok elleni támadások, valamint a budapesti szlovák állami jelképek elégetésének megfékezéséhez szükséges lépéseket.

Fico a TA3 szlovák hírtelevíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "erről szerdán Varsóban mindenképpen beszélni fog Gyurcsány Ferenccel", mert mint mondta, "semmiképpen sem tolerálható" esetek történtek. "Szlovákia minden polgárához fordulva" azt mondta: "Ne hagyjuk magunkat provokálni".

A rendőrség honlapja szerint a szlovákiai sporteseményt követően spontán demonstrációk megtartására került sor a vámosszabadi határátkelőhelyen, illetve Békéscsabán, a Szlovák Főkonzulátusnál is. A demonstrációk során rendbontás nem történt, rendőri intézkedésre nem került sor - áll az ORFK közleményében.