Túlzott bírságokért panaszolta be Románia Magyarországot

Vágólapra másolva!
Bepanaszolta Magyarországot az Európai Bizottságnál Románia és Bulgária, mivel szerintük a magyar hatóságok diszkriminatív módon bírságolják a fuvarozókat. A román szállítási miniszter szerint a magyarok "vadásznak" a román kamionosokra, és aránytalanul nagy bírságokat szabnak ki rájuk. Ha ez nem változik, a miniszter szerint Románia a magyar kamionosokon vesz majd elégtételt.
Vágólapra másolva!

Románia és Bulgária panaszt emelt az Európai Bizottságnál Magyarország ellen, mivel szerintük a magyar hatóságok túlzottan magas pénzbírságokat rónak ki magyar területen a romániai fuvarozókra - mondta vasárnap Ludovic Orban román szállítási miniszter. Orban szerint a magyar hatóságok "vadásznak" a romániai fuvarozókra, miután azok kamionjaikkal átlépik a magyar határt, és az elkövetett szabálytalanság mértékéhez képest aránytalanul magas pénzbírságokkal sújtják őket.

A tárcavezető az Arad megyében tett vasárnapi látogatása alkalmával a határátkelőnél várakozó néhány román kamionsofőrrel is beszélt, akik előadták panaszaikat a magyar hatóságok "visszaéléseivel" kapcsolatosan. Orban ezután elmondta: Románia és Bulgária a problémával kapcsolatosan már "reklamált" az Európai Bizottságnál.

"Felvetettük a problémát a román-magyar közös kormányülésen is, ezen túlmenően pedig a bolgár miniszterrel együtt levelet írtunk az Európai Bizottságnak, amelyben panaszt emeltünk a magyarok által elkövetett visszaélések miatt" - idézte a minisztert a Mediafax hírügynökség. "Legutóbbi megbeszélésünkön azt mondtam nekik: ha nem változtattok a román sofőrökkel szembeni bánásmódon, mostantól minden magyar sofőrt a 'szemet szemért, fogat fogért' elv alapján fogunk kezelni" - mondta Ludovic Orban.

A miniszter a Mediafax szerint hozzáfűzte: a magyar hatóságok nyilvánvalóan csak a románok, a bolgárok és a törökök esetében adtak utasítást a lehető legnagyobb mértékű megbírságolásra, mert az az érdekük, hogy a szállítási piacon minél nagyobb részt foglaljanak el.

Mayer Siegfried, a román fuvarozók érdekvédelmi szövetségének (APTE 2002) elnökségi tagja az MTI érdeklődésére korábban elmondta: sok apróbb vétségért is súlyosan büntetik a román sofőröket, a büntetésként kirótt összegek nincsenek arányban tettük súlyosságával. A határon sokszor az ellenőrzés már annyira aprólékos, hogy olykor "súrolja a visszaélés határát" - mondta akkor Mayer, aki szerint a magyarországi ellenőrző szervek többször túlbuzgóságot tanúsítanak, mindenáron találni akarnak olyan kihágást, amit megtorolhatnak.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) október 15-én az MTI megkeresésére mindezt cáfolta, leszögezve: a magyar szervek nem gyakorolnak diszkriminációt a román fuvarozókkal szemben, a VPOP által alkalmazott bírságok minden esetben megfelelnek a jogforrásokban előírtaknak, függetlenül az elkövető nemzetiségétől.

A romániai fuvarozók áprilisban már tüntettek Aradon, akkor többek között - a romániai hatóságokkal vívott harcuk mellett - a magyar vámosok zaklatásaira is hivatkoztak. A román tehergépkocsi-vezetők legutóbb egy héttel ezelőtt Nagylaknál zárták el a határt, több kilométeres sort előidézve, a magyar vámosok "túlbuzgó" ellenőrzései miatt.