Chávez szerint Obama eltörölheti a kubai embargót

Vágólapra másolva!
Barack Obama nyeri az amerikai elnökválasztást, legalábbis Hugo Chávez szerint. A venezuelai elnök sok mindent vár Obama győzelmétől: állítsa le a kubai embargót, vonja ki a csapatokat Irakból, és ne fenyegesse országát, valamint Iránt.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez venezuelai elnök szerint Barack Obama demokrata párti jelölt nyeri meg kedden az amerikai elnökválasztást. Az Egyesült Államok jelenlegi vezetésével kimondottan rossz viszonyban lévő politikus egyben reményét fejezte ki, hogy Obama véget vet majd a Kuba elleni embargónak.

"Nem kérjük tőle, hogy legyen forradalmár, szocialista, csak azt, hogy az a fekete bőrű ember, aki már-már az Egyesült Államok elnöke, legyen a történelmi helyzet magaslatán" - jelentette ki Chávez a délnyugat-venezuelai Barinas szövetségi államból közvetített vasárnapi televíziós beszédében.

Chavez hozzátette: "Reméljük, hogy az új kormányzat véget vet a Kuba elleni vad blokádnak és agressziónak" - közölte az elnök, aki Fidel Castro volt kubai elnök "politikai gyermekének" tartja magát.

Obama nem zárta ki az 1962 óta embargóval sújtott kommunista szigetországgal szembeni enyhülést, míg a republikánus jelölt, John McCain a Bush-kormányzat által követett kemény vonal fenntartása mellett érvelt.

A venezuelai elnöknek voltak más kérései is a leendő amerikai elnök felé: "Vonja ki az amerikai csapatokat Irakból, és vessen véget az Irán, Venezuela és a világ elleni fenyegetéseknek" - közölte Chavez.