Slota feljelentette a dunaszerdahelyi meccs provokátorait

Vágólapra másolva!
Ján Slota kedden garázdaság és hatósági közeg megtámadása miatt feljelentést tett a szombati dunaszerdahelyi összecsapás miatt. A pozsonyi kormánykoalícóhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint ugyanis a magyarok provokálták a szlovák rendőröket. Közben a város polgármestere további felvételeket mutatott be, amelyeken az látszik, a rendőrök ok nélkül támadtak.
Vágólapra másolva!

Ján Slota, a pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedden garázdaság és hatósági közeg megtámadása miatt feljelentést tett ismeretlen személyek ellen a legfőbb ügyészségen. A politikus szerint szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók "előre megtervezett és jól megrendezett módon" provokálták a szlovák rendőröket.

A TASR hírügynökség jelentése szerint Slota arra is utalt, hogy a dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyar titkosszolgálatok megfigyelői is jelen voltak, de nem volt hajlandó felfedni, hogy milyen forrásra alapozza állítását. Dobroslav Trnka legfőbb ügyész jelezte: az ügyészség önszántából nem indít vizsgálatot, mert ennek nem látja okát, de ha hivatala feljelentéseket kap, "azokkal foglalkozni fog". Trnka előzetesen úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a rendőrség dunaszerdahelyi beavatkozása "megfelelő időben történt, adekvát, egyszersmind törvényes volt".

A polgármester is jogi lépéseket tesz

Egyetlen jelenet sem igazolja a szlovák rendőrség állításait azokon az amatőr videofelvételeken, amelyeket kedden mutattak be Dunaszerdahelyen a helyi futballcsapat vezetői és a város polgármestere. Ellenkezőleg: a képsorokon az látható, hogy az egyik kommandós minden ok nélkül odalép egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolóhoz, és megüti.

A dunaszerdahelyi sajtóértekezleten levetített jelenet közvetlenül megelőzi azokat a pillanatokat, amikor a szombati DAC Dunaszerdahely-Slovan Bratislava mérkőzésen a népes rendőrosztag elkezdi kiszorítani a helyi szurkolók szektorából a minden ellenállás nélkül hömpölygő embereket. A szlovák rendőrség azt állítja, hogy ellenkező bizonyítékok vannak a birtokában, de ezeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Pázmány Péter polgármester keddi sajtótájékoztatóján ismertették a DAC nyilatkozatát, melyben a klub vezetősége "teljes mértékben elhatárolódik" a mérkőzés 17. percében történt fejleményektől, "a rendőri alakulatok szurkolók elleni beavatkozásától", nemkülönben a szlovák rendőrség minden megnyilatkozásától mindaddig, amíg alaposan ki nem vizsgálják a történteket. A klub vezetői jogi lépéseket tesznek, illetve felszólították a szurkolókat, bocsássák a klub rendelkezésére a birtokukban levő felvételeket, hogy azokat átadhassák a rendőrségnek.

Utasítottak a kapuk lezárására

Szombaton öt magyar állampolgár is megsérült a szlovákiai Dunaszerdahelyen, amikor a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a magyar szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel. A szlovák rendőrség szerint a beavatkozás elkerülhetetlen volt, mert a magyar szurkolók egy része a számukra fenntartott lezárt szektorból a kordont áttörve kinyomta a kaput, és hátulról a Slovan szurkolókhoz akartak eljutni. A hivatalos tájékoztatás szerint a mentők 49 embert láttak el a helyszínen, hatot a dunaszerdahelyi kórházba szállítottak.

A DAC vezető menedzsere, Dusan Chytil arról beszélt, hogy a labdarúgó-szövetség írásban adott utasítást: a mérkőzés ideje alatt le kell zárni a kapukat. Chytil sérelmezte, hogy a rendőrség mégis a helyi szervezőket okolja a bezárt kapuk miatt, amelyek előtt aztán a heves tolongás kialakult.

Egy, a YouTube videomegosztóra korábban feltöltött másfél perces felvételen az látszik, hogy a rohamrendőrök várakoznak a magyar szurkolótábor bal oldalán, majd hirtelen, minden látható előzmény nélkül megindulnak a szurkolok felé, gumibottal ütlegelik őket. A hivatalos verzió szerint "takarásban bűncselekmény" történt, ezért léptek közbe a rendőrök.

Két bizottság is foglalkozott a meccsel

A dunaszerdahelyi futballmeccsen történtekkel foglalkozott kedden a parlament külügyi és határon túli magyarok bizottsága. A testület zárt ülése után Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke újságíróknak elmondta: élhetünk azzal a gyanúval, hogy egyáltalán nem spontán volt a brutális rendőri fellépés a magyar szurkolók ellen, és "ez Szlovákia érdekében állt". Szabó Vilmos, a külügyi bizottság MSZP-s alelnöke szerint "nagyon rossz és fájdalmas látni, hogy a kétoldalú kapcsolatok mélypontra kerültek".

Vizsgálatot kért a magyar és a szlovák hatóságoktól a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történtekről az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága is. A testület állásfoglalása szerint a magyar politikusok aggodalommal értesültek arról, hogy többen megsérültek a szlovák rendőrség fellépése miatt a DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen szombaton, köztük több magyar állampolgár is.

Hivatali munkaidőben nem érkezett válasz a szlovák hatóságoktól az igazságügyi tárca, valamint a rendőrség megkeresésére. "Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumhoz nem érkezett meg a kért részletes tájékoztatás a szlovák hatóságoktól. Úgy a magyar, mint a szlovák fél fontosnak tartja a vasárnap Dunaszerdahelyen lezajlott események kellően alapos kivizsgálását, melyhez még idő szükséges" - közölte a tárca. Az Országos Rendőr-főkapitányságon ugyancsak azt mondták, hogy hozzájuk sem érkezett még további információ a szlovákoktól.