Az utcákon ünnepelnek az Obama-hívek - percről percre az USA-ból

Vágólapra másolva!
Egymás nyakába borultak a demokrata jelölt hívei Chicagóban, amikor a CNN előrejelzése Obamát hozta ki biztos győztesnek. Egy lány szerint szárnyalni fog a tőzsde az új elnök kedvéért, egy fiú azt mondta, most végre nekiállnak dolgozni. A választási gyűlésen több mint százezren vettek részt, óriási biztonsági készültség mellett, már délután olvasható volt óriás betűkkel, hogy "Obama elnöki gyűlése". Az [origo] tudósítója jelentette Chicagóból.
Vágólapra másolva!

07:20 - Ünnepel Chicago

Ünnepel Chigaco, a Barack Obama választási gyűlése közelében fekvő utcákban vonul a tömeg, az emberek egymást ölelgetik és a "Yes We Can" szlogent skandálják. "Nem hiszem el, hogy nyertünk" - mondta egy huszonéves fiú tudósítónknak. Obama beszéde alatt többen is könnyekre fakadtak. Obama azt mondta, hosszú időbe telik majd rendbehozni az országot, de hívei megértően fogadták ezt. "Semmi sem történik gyorsan. Most legalább nekiállunk dolgozni, az elmúlt nyolc évben úgysem csináltunk semmit" - mondta az [origo] tudósítójának egy fiú.

05:34 - Megtapsolták McCaint

Chicagóban a CNN-en Obama támogatói is végignézték John McCain beszédét. A republikánus jelölt tapsot kapott, miközben Obamát méltatta és gratulált győzelméhez, Sarah Palin alelnökjelölt nevének említése azonban huhogást váltott ki a tömegből.

05:18 - "Holnaptól minden megváltozik"

"Most először lesz olyan elnökünk, aki valóban az embereket képviseli" - mondta tudósítónknak egy idős asszony a demokrata gyűlésen. Szerinte Obama talán Kennedy elnökhöz hasonlítható, ő tudta Obamához hasonlóan inspirálni az embereket. "Holnaptól minden meg fog változni" - jelentette ki magabiztosan, kölcsönvéve Obama változást ígérő jelszavát.

05:10 - Sikít a demokrata tábor

Miután a CNN bejelentette, hogy számításai szerint Obama elegendő elektori szavazatot gyűjtött a biztos győzelemhez, a chicagói gyűlésen óriási óváció tört ki. Mindenki az elnökjelölt nevét skandálja, a támogatók egymást ölelgetik - jelentette tudósítónk. Egy lány szerint már reggel szárnyalni fog a tőzsde Obama győzelmének hírére. Szerinte egész Chicago bulizni fog az éjszaka.

04:01 - Idegesítően skandált

Egy férfi a tömegben Obama nevét skandálta folyamatosan, de olyan idegesítő hangon, hogy a többiek leállították. Eközben beindult a hangpróba a színpadon. Érezhetően egyre nagyobb az öröm, az iowai eredmények bejelentése különösen nagy üdvrivalgást váltott ki a tömegből - jelentette tudósítónk.

03:50 - Pennsylvaniát megünnepelték

Megtelt a színpad előtti óriási terület Obama híveivel, akik - amellett, hogy a kivetítőkön figyelik az eredmények alakulását - tudósítónk szerint többnyire pizzát esznek. Obama várható pennsylvaniai győzelmének hírét hatalmas üdvrivalgással fogadta a közönség. Egy fiatal pár, Keith és Christine tudósítónknak azt mondták, ha Obama elveszítené a választást, külföldre költöznének: Írországba vagy Ausztráliába. Egy Olivia néven bemutatkozó asszony pedig úgy vélte, Chicagóban biztosan lázongás törne ki, ha a demokrata elnökjelölt vesztene.

Forrás: AFP

02:15 - Járókerettel a gyűlésen

Folyamatosan gyülekeznek az emberek a gyűlésre, a többségük fiatal, de egy idős férfi járókerettel is igyekezett az első között beérni a színpad előtti térre. A kivetítőn a CNN választási műsora megy, valahányszor Obamára nézve kedvező eredmények látszanak, a tömeg üdvrivalgásban tör ki - jelentette tudósítónk.

01:31 - Futnak a színpad felé az emberek

Elkezdték a Grant parknál várakozó tömeget beengedni Obama választási gyűlésére Chicagóban. Az emberek futva igyekeznek a színpadhoz minél közelebb jutni, a leggyorsabbak, akik a legjobb helyeket foglalhatták el, ujjonganak és tapsolnak - jelentette tudósítónk.

00:50 - Egymást fotózzák az újságírók

Az újságíróknak fenntartott szektorban kisebb tumultus alakult ki az Obama-bolt előtt, a sajtó munkatársai húszdolláros Obama-pólókat vásárolnak. Mivel a tömeg még mindig nem léphetett be a színpad előtti területre, a tudósítók jobb híján egymást fényképezik, illetve gyakorolják a stand-upokat - jelentette tudósítónk.

00:07 - Nem számolnak Obama vereségével

A tömeget még mindig nem engedték be a színpadhoz, ahol óriás kivetítőkön jelenleg a CNN műsorát látni, az adásban így időnként reublikánus kampányfilmek is láthatók - jelentette tudósítónk Chicagóból. A tömeg a park végén vár a bebocsátásra. Tudósítónk szerint mindannyian lelkesek, egyikük azt mondta: egyáltalán nem számol a lehetőséggel, hogy Obama veszíthet. 2004-ben nagyon csalódott volt, amikor az akkori demokrata jelölt, John Kerry veszített, de Obama veresége "százszor rosszabb lenne" - tette hozzá. Egy afroamerikai nő azt mondta, Obama veresége nagyon felidegesítené, de azért boldog lenne, hogy egy fekete ilyen magasra juthatott.

Tudósítónknak egy biztonsági ember azt mondta: a cég, amelynek dolgozik, nagy sporteseményeket, tömegrendezvényeket is biztosít, de a chicagói gyűlés különösen nagy feladatnak számít. A titkosszolgálat is komolyan veszi a biztonságot, számos fekete nadrágos, fehér inges, titkosszolgálati jelvénnyel ellátott embert látni a rendőrök mellett - jelentette tudósítónk.

Forrás: AFP

23:19 - Alkoholt nem árulnak a gyűlésen

A demokraták chicagói gyűlésének helyszínén igazi fesztiválhangulat uralkodik - jelentette tudósítónk a helyszínről. A Michigan-tó melletti Grant park tele van büfékkel, ahol pizzát, kolbászt, hotdogot, kávét, üdítőt árulnak - alkoholt nem. Rengeteg a mobilvécé, a média számára elkülönített helyen például gyakorlatilag minden sajtósra jut egy. A közönséget még nem engedték be a területre, de a színpad már áll. Barack Obama amerikai zászlók sora előtt beszél majd, a pódium szélén is hatalmas kokárdákat látni.

23:08 - Gyülekeznek az Obama-hívek

A Chicago belvárosában levő Michigan-tó melletti Grant parknál folyamatosan gyülekeznek az Obama-pólós és -jelvényes amerikaiak. Este itt mond majd beszédet Barack Obama, a demokraták elnökjelöltje - jelentette tudósítónk a helyszínről. A parkba, a választási gyűlésre a chicagói polgármester, Richard Daley szerint egymillió embert várnak. Hatalmas tömegre lehet számítani azért is, mert a többnyire szeles Chicagóban jelenleg szélcsend van, és a hőmérsékelt 20-25 fok körüli.

Bár a szavazás még nem fejeződött be, és az eredményeket még senki nem ismeri, a park melletti parkolók fölé már óriási betűkkel azt a szöveget írták ki: "Obama elnöki gyűlése". Tudósítónk szerint óriási a biztonsági készültség, a park tele van rendőrökkel, felette pedig helikopter köröz. A rendezvény területére csak átvizsgálás után juthatnak be a demokraták támogatói.

Forrás: AFP

"Ez tényleg történelmi" - a szavazókörök napközben

"Megszabadulunk Bushtól" - ilyen matricákat osztogatott egy szemüveges, hosszú hajú fiú az egyik chicagói szavazóhelyiség előtt. Szerinte bárki is nyeri a választást, az biztos, hogy George Bush távozik az elnöki székből, és ennek örömére a fiú és társai egy burleszkelőadást is tartanak kedd este az egyik színházban.

Valóban véget ér a Bush-korszak, a 2008-as elnökválasztási kampány azonban ettől függetlenül is megkapta a történelmi jelzőt. Az [origo] tudósítója által megkérdezett chicagói választók egyetértenek a jellemzéssel.

"Ez valóban történelmi jelentőségű. Részben azért, mert ha Obama nyer, akkor először lesz afroamerikai elnökünk. Másrészt azonban azért is, mert eldől, milyen üzenetet küldünk a világnak" - magyarázta Robert Hoff, aki persze Obama-támogatóként úgy gondolja, hogy a pozitív üzenet az lenne, ha a demokrata jelölt nyerne.

Történelmi jelentőségűnek tartja a választást az egyik szavazókör republikánus ellenőre is, de nemcsak azért, mert afroamerikai elnöke lehet az országnak. "Először jelöltek a republikánusok nőt alelnökjelöltnek" - jegyezte meg az egyszerűen csak Diane-ként bemutatkozó nő.

McCain állítólagos tartalékai

Chicago demokrata felségterület, így nehéz találni olyan szavazót, aki nem Obamát támogatja. A felmérések alapján országosan is a demokrata elnökjelölt győzelme várható, bár Diane szerint McCainnek még van esélye. "Sok idős szavazó és a bizonytalanok egy része végül elmegy és rá fog szavazni" - magyarázta a szavazóhelyiség előtt dohányzó nő, hogy szerinte milyen lehetséges tartalékai vannak a republikánusoknak.

Az Obama-támogatók azonban biztosak jelöltjük győzelmében. "McCainnek nincs esélye" - mondta a politikatudományt tanuló William Otero, aki egy irodaház halljában kialakított szavazóhelyiségben adta le a voksát. "Elég biztos vagyok benne, hogy Obama nyerni fog" - jegyezte meg Katie Canova.

Forrás: Pethő András [origo]
Várnak a sorukra

Az [origo] által megkérdezett választók többsége ugyan azt mondta, hogy a korábbi elnökválasztásokon is szavazott, akadt, aki megjegyezte, hogy az ismerősei között vannak olyanok, akik most először mennek el voksolni. A várakozások szerint magas lesz a részvétel, és az [origo] tudósítója által felkeresett két szavazókörben is nagy volt a forgalom, az egyikben még kisebb sor is kialakult.

"Amikor reggel ötkor idejöttem, hatan már az ajtó előtt álltak" - mondta Diane, a republikánus ellenőr. A szavazóhelyiség hat órakor nyitott ki, és este hétkor zár be. Reggel azért is nagyobb a forgalom, mert sokan munkába menet adják le szavazatukat.

"Ez volt a legagresszívebb"

A választással véget ér egy rendkívül intenzív, bő másfél éven át tartó kampány. Erre vegyes érzelmekkel gondolnak vissza az [origo] által megkérdezett választók. "Ez volt a legagresszívebb kampány, amit valaha láttam" - mondta az egyébként még csak huszonéves Katie Canova, hozzátéve, hogy az agresszív jelzőt pozitív értelemben használja: "Nagyon sok ember figyelmét felkeltette".

Többen is megjegyezték azonban, hogy elegük van a kampányhirdetésekből. "Boldog vagyok, hogy vége a kampánynak. Már túl sok volt a politikai reklám" - mondta Amanda Athon. Néhány órát azonban még ki kell bírnia, az Egyesült Államokban ugyanis nincs kampánycsend, és a tévékben még mindig futnak politikai hirdetések.

Chicago, Illinois - Egyesült Államok