Gyurcsány beolvasott Ficónak a focibotrány miatt

Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlannak nevezte a dunaszerdahelyi focimeccsen alkalmazott szlovák rendőri fellépést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a visegrádi négyek varsói találkozóján személyesen hánytorgatta fel a magyar sérelmeket Robert Fico szlovák miniszterelnöknek. Miközben Gyurcsány beolvasott, a szlovák parlament is bekeményített: törvénnyel tiltották ki a magyar zászlót a szlovák stadionokból.
Vágólapra másolva!

"Az, ami Dunaszerdahelyen történt, magyar megítélés szerint elfogadhatatlan: szurkolók esetleg sértő politikai nézetei nem jogosítják fel a rendőrséget nem igazolható, aránytalan és brutális intézkedésre" - közölte Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök Varsóban Robert Fico szlovák kormányfővel szerdán, kettejük informális találkozóján.

A magyar miniszterelnök azt kérte szlovák kollégájától, hogy határozottan és egyértelműen vizsgálják ki azt, ami a dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt, és erről tájékoztassák a magyar felet. Gyurcsány közölte Ficoval: lassan már ő sem tud másra gondolni, mint hogy "a nacionalizmus megfertőzte a szlovák politikát", és ezért kerülhet sor a focibotrányhoz hasonló eseményekre.

A kormányfő sajtótájékoztatón elmondta: a magyar kormány folyamatosan elhatárolódik a szlovákok ellen irányuló szélsőséges megnyilvánulásoktól, szlovák oldalról azonban senki nem ad ki olyan nyilatkozatokat, amelyek "elejét vehetnék a gyanúnak, hogy magyarságukért ér bántalmazás embereket". Elfogadhatatlan, hogy a szlovák kormányhoz közel álló erők, politikusok részéről folyamatosan sértések hangzanak el a magyar társadalom, magyar politikusok címére, és a szlovák kormány ezt legtöbbször szó nélkül hagyja - monda Gyurcsány.

Gyurcsány újságíróknak azt is elmondta, hogy Fico szerint a dunaszerdahelyi eseményekkel kapcsolatos vizsgálat folyamatban van, de valószínűleg hosszú időt fog igénybe venni. A szlovák miniszterelnök állítólag azt ígérte, hogy küldeni fognak olyan felvételeket, amelyek igazolni fogják a szlovák álláspontot. A magyar kormányfő szerint azonban felvételeket eddig is kaptak, de azok nem igazolták a szlovák álláspontot.

Fico szerint volt értelme a beszélgetésnek

"Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak dinamikáját és minőségét nem határozhatják meg sem a radikálisok, sem más szélsőségesek, s ezt Gyurcsány Ferencnek is megmondtam" - közölte szerdán este a pozsonyi repülőtéren a varsói csúcstalálkozóról hazatérő Robert Fico.

"Úgy gondolom, hogy a szélsőséges radikalizmus minden megnyilvánulását el kell ítélni, ki kell vizsgálni, így például a (budapesti) zászlóégetést, a szlovákellenes gyalázkodó feliratokat, nemkülönben a Budapesten felbukkanó, szlovákokat sértő transzparenseket." Fico szerint a magyar kormányfőnek szíve joga úgy érezni, hogy a szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi beavatkozás során a törvényben megengedettnél nagyobb erőt alkalmazott. "Ennek kivizsgálására megvannak a megfelelő és egyszerű mechanizmusok, amelyekbe nem lenne szabad a politikát belekeverni" - mondta.

Fico szerint a magyar miniszterelnökkel Varsóban folytatott beszélgetésnek volt értelme. Gyurcsánnyal beszélgetve Fico közölte, hogy a "heil kiáltást hallató és provokáló szurkolók ellen" a rendőrségnek joga van fellépni, és ha valakinek ezt a rendőri jogot megkérdőjelező kételyei vannak, vizsgálják ki azokat. Fico azt ajánlotta a sajtókíséretéhez tartozó újságíróknak, hogy ha már a drukkerverésről írnak, írjanak a magyarországi tüntetők transzparenseinek "szlovákokat gyalázó feliratairól" is.

A szlovák-magyar viszály a visegrádi négyek és a balti hármak közös sajtóértekezletén is felmerült. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a futballhuligánok kérdéséről az illetékes belügyminisztereknek kell tárgyalniuk. Gyurcsány Ferenc erre reagálva úgy fogalmazott: két ország viszonyában el kell kerülni, hogy politikai vitákat gumibottal oldjanak meg.

Kitiltják a magyar zászlót a szlovák stadionokból

A varsói találkozóval egyidőben a szlovák parlament törvényt hozott arról, hogy a szlovákiai "hazai" sportrendezvényeken decembertől tilos legyen az idegen államok jelképeinek használata. A rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó új törvény így megtiltja például a magyar zászlók és jelképek bevitelét a szlovák bajnoki mérkőzésekre.

A törvénybe a Jan Slota által vezetett nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (NS) indítványára röviddel a szavazás előtt került bele a fejezet, amely december 1-jétől csak a nemzetközi jellegű sportrendezvényekre engedi be más államok jelképeit. A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott.

A jogszabály nemzeti jelképekre vonatkozó passzusának aktualitását a múlt szombati dunaszerdahelyi focibotrány adhatja. A dél-szlovákiai, jelentős magyar többségű Dunaszerdahelyen a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a magyar szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel. A dunaszerdahelyi csapat buzdítására Magyarországról is érkeztek szurkolók, akik a lelátók egy részét magyar zászlókkal borították be, és Nagy Magyarországot ábrázoló transzparenst is kifüggesztettek.

A mérkőzés közben a szlovák rendőrök rátámadtak a magyar szurkolókra, az összecsapásokban 50 ember, köztük 5 magyar állampolgár sérült meg.