Mélyre ásta a republikánusok sírját Bush

Vágólapra másolva!
Négy éve még kifejezetten jók voltak, két éve már látszottak a válság jelei, most pedig teljesen padlóra kerültek a republikánusok. Nemcsak az elnökválasztást vesztették el, de a képviselőházban és a szenátusban is értékes pozíciókat buktak. Bush örökségével nem bírtak el.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az elnöki posztot vesztette el a republikánus párt, de értékes pozíciókat bukik el várhatóan a szenátusban és a képviselőházban is.

A törvényhozás 435 tagú alsóházában például az eddig érkezett eredmények szerint a CNN összesítése alapján legalább 247 helyet szereznek a demokraták. Ez azt jelenti, hogy 12-vel biztosan növelik képviselőik számát, és 22 hely még kiadó.

A republikánusok 1994-től többségben voltak a képviselőházban. 2004-ben még tartották magukat, szereztek négy helyet, két évvel később, az időközi választásokon azonban a demokraták visszaszerezték az irányítást. A legtöbb elemző George W. Bush elnök politikájának tulajdonította a bukást, amire ma a jelek szerint rátesznek még egy nagy lapáttal a republikánusok. (Igaz, egyes korai elemzések szerint "lehetett volna még rosszabb is" a teljesítmény.)

Nem sokkal jobb a helyzet a szenátusban sem. A 35 most cserélődő helyből a CNN szerint 17 már biztosan a demokratáké lesz, és másik négy hely még kiadó, ami azt jelenti, hogy a demokraták itt is többségbe kerülnek. Jelenleg ugyanis 49-49 demokrata és republikánus képviselő ül a törvényhozás felsőházában 2 független társaságában.

A szenátusban ugyanaz a forgatókönyv játszódott le, mint a képviselőházban. A 2004-ben még többséget szerző republikánusok kezéből kiesett a szenátus irányítása, igaz, a demokraták sem tudtak többséget szerezni. Egészen mostanáig. Jelenleg ugyanakkor úgy tűnik, az obstrukció kivédéséhez, vagyis a szenátus teljes uralásához szükséges háromötödös többséget nem fogják elérni a demokraták - pedig ez volt a deklarált cél.

John McCain republikánus jelölt végig esélytelenebbnek tűnt Barack Obamával szemben, csak szeptember legelején nézett ki úgy, hogy fel tud jönni, akkor azonban kirobbant a gazdasági válság, ami jelentősen rontotta pozícióját. McCain helyzetét nehezítette, hogy Obama sokkal naprakészebb kampányt folytatott, pénzgyűjtő módszerei újszerűek és a republikánusok által alkalmazott technikáknál sokkal hatékonyabbak voltak. Ennek köszönhetően minden idők leggazdagabb kampánya volt Obamáé, s nagyjából kétszer annyi pénzt tudott elkölteni, mint McCain.

McCain ellen dolgozott az is, hogy Bush nehéz örökségét cipelte. Kampánya elejétől igyekezett magát megkülönböztetni és eltávolítani az elnöktől - akivel egyébként valóban számos politikai nézeteltérése volt az évek során, de a sokáig első számú kampánytémának számító iraki háború ügyében mindig támogatta. Obamáék eközben végig arra törekedtek, hogy McCaint Bushhoz passzírozzák: minden létező módszerrel azt hangsúlyozták, hogy McCain, megválasztása esetén, Bush politikáját folytatná. "McCain úgy viszonyul Bushhoz, mint Robin Batmanhez" - mondta Obama. Számszerűen nem derül ki soha, hogy McCain vereségében mekkora szerepet játszott Bush népszerűtlensége, azonban a republikánusok törvényhozási kudarca arra utal, hogy az elnökkel együtt a párt körül is megritkult a levegő.