Szándékosan kevertek melamint a kínai tápba

Vágólapra másolva!
A rendőrségi vizsgálat szerint szándékosan keverte egy kínai cég a mérgező melamint az általuk gyártott baromfitápba. A termékből egy baromfiüzem is vásárolt, így több mint 50 szupermarketbe kerültek a szennyezett tojások. A vállalat vezetőjét őrizetbe vették.
Vágólapra másolva!

Szándékosan keverték a műanyagipari nyersanyagnak számító melamint abba a baromfitápba, amelyből a taliani központú Hanwei csoport tojásüzeme is vásárolt. A csoport termékeiben egy hongkongi ellenőrzés során megtalálták az egészségkárosító anyagot. A kínai hatóságok a vállalat tojásexportját egy héttel ezelőtt betiltották, a Kína-szerte több mint 50 szupermarketben árult szennyezett élelmiszert már levették a polcokról. Az északkelet-kínai vállalat tojásaiból származó minták az egészségügyi határértéknek tekintett 2,5 milliomodrészhez képest 4,7 milliomodrész melamint tartalmaztak.

A rendőrségi vizsgálat kiderítette, hogy a kérdéses baromfitápot előállító cég szándékosan, egy másik összetevő hiányában keverte termékeibe a mérgező anyagot. A vállalat őrizetbe vett vezetője a rendőröknek elmondta, hogy a baromfitáp egyik összetevője, a pálinkafőzésből visszamaradó gabonatörköly pótlására júliustól kezdve adagolták a melamint a termékeikhez.

A cégvezető július 6-15-e között más tartományokból 45 tonnányi melamint tartalmazó nyersanyagot vásárolt. Ebből mintegy 40 tonna felhasználásával összesen 287 tonna baromfitápot állítottak elő. A melaminos tápból 212 tonnát egy taliani tápértékesítő vásárolt meg, innen került Kína vezető tojásipari vállalatának, a Hanwei csoport taliani tojásüzemébe.

A 75 tonnányi, még fel nem használt tápot és a még megmaradt mintegy 5 tonnányi alapanyagot megsemmisítették. A helyi hatóságok szerint a melaminos tápot előállító vállalat nem is rendelkezett a szükséges engedélyekkel, hivatalosan csak raktárként működhetett volna.

A melamin az állati takarmány fehérjeszintjének növelése érdekében gyakran használták kiegészítő adalékként, jóllehet ezt az anyagot Kínában is tilos az élelmiszeriparban és az állati takarmányozásban használni. Különböző márkájú kínai tojásokban korábban is találtak már melamint, a mezőgazdasági szakemberek feltételezése szerint a szennyezés hamisított takarmánnyal került az állatok szervezetébe.