Barack Obama amerikai elnökké választásának napján az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev üdvözlő táviratot küldött Obamának, melyben konstruktív együttműködésről írt. De ugyanaznap rakétatelepítéssel is megfenyegette az Egyesült Államokat. Medvegyev a Lengyelországba és Csehországba tervezett amerikai rakétapajzsot ellensúlyozná a határ közelébe telepítendő rövid hatótávolságú orosz rakétákkal. A bejelentés célja a BBC elemzője szerint Amerika provokálása.

"Az Oroszország és Amerika közötti kapcsolatok fejlesztése nem csak a világjelentőségű kérdések, hanem a kétoldalú együttműködés teljes körű fenntartása szempontjából is szükséges... A bizalom és egymás érdekeinek figyelembevétele alapján konstruktív párbeszédre számítok Önnel" - fogalmazott az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev Barack Obama kedden megválasztott amerikai elnöknek küldött üdvözlő táviratában.

A távirattal egy napon ugyanakkor Medvegyev egy másik nyilatkozatában gyakorlatilag rakéták telepítésével fenyegette meg az Egyesült Államokat. Közölte, hogy Oroszország azt tervezi, hogy rövid hatótávolságú, Iszkander típusú föld-föld rakétákat helyez el orosz területen, a lengyel határhoz közel, hogy így ellensúlyozza az amerikaiak tervezett globális rakétavédelmi pajzsának Csehországba és Lengyelországba telepítését. 

"Hasonló célokra tervezzük felhasználni az orosz haditengerészet erőforrásait is" - jelentette ki Medvegyev hozzátéve, hogy elektronikusan is megbéníthatják az USa rakétapajzsát.

Bár az Egyesült Államok szerint rakétavédelmi pajzsuk nem Oroszország ellen irányul, Moszkva direkt fenyegetésként értelmezi azt. Medvegyev keddi bejelentése a BBC elemzője szerint különösen provokatív.

Az orosz elnök kedden hangsúlyozta azt is, hogy az augusztusi grúziai háború is az elhibázott amerikai politikának köszönhető, ahogy a világgazdasági válságért is Washington felelős, "de Oroszország meg fogja oldani ezt a problémát" - idézte a BBC Medvegyevet.