Göncz Kinga külügyminiszter azt várja Szlovákiától, hogy bizonyítékokkal és felvételekkel tisztázza a dunaszerdahelyi focibotrány körülményeit. A magyar külügyminiszter abszurditásnak nevezte, hogy a magyar titkosszolgálatok provokálták volna ki a konfliktust a rendőrök és a magyar szurkolók között, ahogy azt Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke állította.

Magyarország egy-két héten belül várja Szlovákiától az információkat, bizonyítékokat és felvételeket a dunaszerdahelyi esettel kapcsolatban - mondta pénteken Göncz Kinga külügyminiszter. A külügyminiszter abszurditásnak nevezte azt a szlovák állítást, hogy a magyar titkosszolgálatok provokálták volna ki a konfliktust a rendőrök és a magyar szurkolók között. Erre Ján Slota az SNS elnöke utalt kedde. Slota szerint a dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyar titkosszolgálatok megfigyelői is jelen voltak.

Szombaton öt magyar állampolgár sérült meg a szlovákiai Dunaszerdahelyen, amikor a DAC helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan Bratislava mérkőzésén a magyar szurkolók összecsaptak a szlovák rendőrökkel. Az összecsapásról készült felvételeken nem látszik semmi, ami indokolta volna a kemény fellépést. A szlovák rendőrség szerint videóval tudják bizonyítani, hogy a magyar szurkolók nem látható helyen támadtak a rendőrökre, de a videót még nem küldték meg.

Elhangzott egy olyan ígéret, hogy azokat a felvételeket rendelkezésünkre bocsátják, amelyek erről a dunaszerdahelyi eseményről elérhetők. Kaptunk bizonyos információkat, de ezek alapján nem tűnik megalapozottnak és arányosnak az a fellépés, ami ott történt - mondta Göncz Kinga. A miniszter bízik benne, hogy megérkeznek ezek az adatok, azonban ha mégsem kapja meg Magyarország a szükséges bizonyítékokat, akkor szerinte meg kell fontolni, hogy milyen lépéseket lehet tenni nemzetközi szinten.

A miniszter szerint jogilag megkérdőjelezhető, és ellentmond a kisebbségek jogairól szóló nemzetközi szerződéseknek hogy egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata. Szerinte a dunaszerdahelyi esetre adott válaszok is azt mutatják, hogy Szlovákiában minden parlamenti és kormányzati döntésben megjelenik a nacionalizmus.

Azt tapasztaljuk, hogy kivárás van, hiszen a magyar Külügyminisztérium is meg akarja várni a szlovákiai nyomozás eredményét. Miközben úgy tűnik, hogy nincs markáns vélemény arról, hogy ez egy nagyon komoly támadás volt civil emberek ellen - mondta Balla Mihály, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken.