Ezrek siratták a tömeggyilkos merénylőket Balin

Vágólapra másolva!
Több ezer gyászoló kísérte a Balin kivégzett terroristák temetési menetét. A kivégzettek 2002-ben robbantottak Balin, a merényletben 202 ember halt meg, köztük számos turista. A radikális muszlim terroristák célja az volt, hogy elriasszák a turistákat Indonéziából, ahol kalifátust akartak létrehozni.
Vágólapra másolva!

Ezrek kísérték utolsó útjukra vasárnap Indonéziában azokat a kivégzett terroristákat, akik 202 embert gyilkoltak meg robbantásos merényletekben hat éve Bali szigetén. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett tartott temetéseken csak kisebb dulakodás volt a rendőrség és a tülekedő gyászolók, köztük a terroristákat mártírként méltató és bosszúval fenyegetőző iszlám szélsőségesek között, akik öklüket rázva Allahot éltették.

A Jemaah Islamiyah militáns iszlamista csoporthoz tartozó három terroristát az ügyészségi hivatal közlése szerint nem sokkal éjfél után lőtték agyon Nusakambangan szigetén. A merénylők holttestét ezután helikopteren szállították kelet-, illetve nyugat-jávai szülőfalujukba.

Személyesen nyilvánította részvétét a hozzátartozóknak Abu Bakar Bashir radikális muszlim vallási elöljáró, akit korábban azzal vádoltak, hogy a Jemaah Islamiyah társalapítója, ezért a bali robbantásokra szőtt összeesküvés miatt perbe fogták és be is börtönözték, de később szabadon engedték. Médiabeszámolók szerint Abu Bakar Bashir hősnek nevezte a három kivégzett férfit és arra készült, hogy beszédet mondjon az egyik gyászszertartáson.

A terroristák 2002. október 22-én két robbantásos merényletet hajtottak végre Kuta üdülőhelyen: egyet egy kávézóban, egyet pedig egy éjszakai mulatóban. Az áldozatok között nagyon sok külföldi, főleg ausztrál turista volt. A merényletek elkövetését vállaló Jemaah Islamiyah bevallott célja az volt, hogy elriassza a külföldi turistákat az indonéziai utazásoktól és kalifátust hozzon létre a világ legnagyobb muzulmán népességével rendelkező országban.

Ausztrál terrorizmusszakértők szerint a Délkelet-Ázsiában működő és az al-Kaidával kapcsolatban álló militáns csoport időközben szétforgácsolódott, az indonéz biztonsági szervek az utóbbi hónapokban sorozatos razziáin több vezetőjét is elfogták, és lakossági támogatottsága is megcsappant.

A kormány, hogy elejét vegye az esetleges tiltakozásoknak, már a kivégzés előtti napokban fokozta a biztonsági intézkedéseket a fontosabb közintézményeknél és egyes külképviseleteknél a fővárosban, illetve Bali szigetén. Ausztrália eltanácsolta állampolgárait az indonéziai utazásoktól, az Egyesült Államok pedig óvatosságra intette az amerikaiakat azután, hogy a napokban mindkét ország jakartai nagykövetsége terrorfenyegetéseket kapott.