90-en haltak meg az összeomlott iskolában Haitin

2008.11.09. 8:58

90 fölé emelkedett az összeomlott iskola romjai alatt megtalált halottak száma Haitin. Az iskola épülete pénteken, tanítási időben omlott össze, összesen 700 gyerek járt ide. A mentést ENSZ-katonák is segítik.

Még pénteken omlott össze egy iskolaépület a haiti főváros, Port-au-Prince egy külső negyedében. Az első hírek ötven áldozatról szóltak, de vasárnapra 92-re emelkedett a halottak száma. Szombaton őrizetbe vették az iskola tulajdonosát, egy protestáns lelkészt. Az őrizetbe vett tulajdonos azt vallotta, hogy az iskola megépítésekor nem fordult mérnökökhöz, mert ő maga is jártas az építkezés területén.

A baleset tanítási időben, délelőtt tíz órakor történt. A háromszintes egyházi iskolának először a második szintje omlott le, majd az egész épület. A lehulló faldarabok szomszédos épületeket is megrongáltak, és a rendőrség szóvivője szerint a szomszédos házak lakói is az áldozatok között vannak. A mentőegységek azonnal a helyszínre siettek. A rendőrökön kívül ott állomásozó ENSZ-békefenntartó katonák is segítenek a mentésben, túlélők keresésében a törmelékek között. Számos gyerek valószínűleg a romok alatt rekedt.

Egy rendőr becslése szerint mintegy 200 diák lehetett az egyébként mintegy 700 óvodás és iskolás nevelésére szolgáló épületben, de hivatalos adat nincs arról, hányan voltak benn a szerencsétlenség bekövetkeztekor. A mentést végzők szerint emiatt még nem is végeleges a halálos áldozatok száma.

René Preval, a szigetország elnöke szombaton szinte egész nap a szerencsétlenség helyszínén tartózkodott. Véleménye szerint még hozzá nem értő számára is világos, hogy az épület szerkezetének állaga igen gyatra volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK