Már csak diplomásokra lehet szavazni Iránban

Vágólapra másolva!
Csak 40-75 év közötti, diplomás férfi jelöltetheti magát Iránban a köztársasági elnökválasztáson. A parlament döntött a szigorításról, korábban nem voltak hasonló korlátok. Nők viszont eddig sem pályázhattak a tisztségre.
Vágólapra másolva!

Az iráni parlament vasárnap megszigorította a köztársasági elnöki tisztségre pályázók indulási feltételeit. Az új feltételek szerint csak 40 és 75 év közötti, egyetemi diplomás férfiak jelöltethetik magukat. Korábban sem korhatárt, sem végzettséget nem követeltek meg. A választási törvény módosítása egyik esélyes jelölt indulását sem fogja megakadályozni a 2009. június 12-i elnökválasztáson.

Nők továbbra sem pályázhatnak az elnöki tisztségre, bár az új törvényszöveg hallgat erről. Az Alkotmány Őreinek Tanácsa, a jelölteket jóváhagyó testület mindig is ragaszkodott az alkotmány egy olyan, egyébként vitatott értelmezéséhez, amelyre hivatkozva elutasította az összes női indulót. 2005-ben a 89 bejegyzett női jelölt közül egy sem mérethette meg magát. A tanács politikai ellenfelei a törvény szabadabb értelmezése és a nők elnökjelöltsége mellett kardoskodnak.

A szigorítást azzal indokolták, hogy távol kell tartani a korábbi választásokon nem egyszer feltűnt szélhámosokat. A legutóbbi, 2005-ben tartott elnökválasztáson például versenybe szállt egy fiatal munkanélküli, hogy "munkát találjon", de még egy írástudatlan földműves is, hogy "megmentse az országot". Három éve körülbelül ezren jelöltették magukat, végül mindössze hét pályázó indulását hagyták jóvá.

Az iráni parlamentnek a napokban kellett döntenie a belügyminiszter távozásáról, mert nemrégiben kiderült róla, hogy oxfordi díszdoktori oklevele hamis. A politikus elismerte a csalást, de azt állította: őt is becsapták. Azt mondta, Teheránban felkereste egy ismeretlen férfi, aki nagyon meggyőzően a patinás brit egyetem képviselőjének adta ki magát, és átadta neki a díszdoktori címről szóló dokumentumokat.