Szabotázsakció lehet a francia vasúti rongálás

Vágólapra másolva!
Újabb rongálás történt hétfőn hajnalban a francia gyorsvasút sín- és vezetékhálózatán, mely fennakadásokat okozott a közlekedésben, de személyi sérülés nem történt. A kormány és a francia állami vasúttársaság vezetősége nem zárja ki, hogy az utóbbi időben történt esetek összefüggnek egymással és előre eltervezett, összehangolt szabotázsakcióról van szó.
Vágólapra másolva!

Újabb vandál cselekmény történt hétfőre virradóra a francia gyorsvasút sín- és vezetékhálózatán. A szombati és a hétfői rongálásokat összegezve a kormány és a francia állami vasúttársaság vezetősége nem zárja ki, hogy előre eltervezett, összehangolt szabotázsakció történt - közölte Dominique Bussereau közlekedési államtitkár. A csendőrség és a rendőrség terrorelhárítással foglalkozó központi szerve közösen kezdte meg az esetek kivizsgálását.

A második rongálásra a Brüsszelt a dél-franciaországi Perpignannal összekötő vasúti pályán történt hétfőn hajnalban. Narbonne városának közelében ismeretlenek két vasbetongerendát helyeztek a sínekre, ami miatt megrongálódott az óránként 150 kilométeres sebességgel érkező vonat eleje, de személyi sérülés nem történt. Szombaton a Párizs és Lille közötti vonalon rögzítettek ismeretlenek vasbetonrudakat a felső vezetékre.

A pályaszakaszon emiatt leállt a közlekedés: az Eurostar vonatokat, amelyek a La Manche csatorna alatt haladnak és Londont kötik össze Franciaországgal, valamint a Franciaország és Belgium között közlekedő nagy sebességű szerelvényeket hagyományos vasúti pályára irányították át. Az incidens a hétvégén összesen 160 vonat és több ezer utas közlekedésében okozott többórás késéseket.

Guillaume Pepy, a vasúttársaság elnöke szerint mivel három hét alatt négy olyan vandál cselekmény történt, amely komoly fennakadásokat okozott a francia vasúti közlekedésben, nem zárható ki, hogy van köztük összefüggés. Ugyanakkor a közlekedési államtitkár szerint egyelőre nem lehet megállapítani, valóban van-e összefüggés az esetek között. A kormány vasárnap bejelentette, hogy a vasúti pálya teljes hálózatát rendőri ellenőrzés alá vonják, de elemzők ezt nehezen tartják elképzelhetőnek, mivel 34 ezer kilométerről van szó.

Az elkövetők tíz év börtönnel és 75 ezer eurós pénzbírsággal büntethetők Franciaországban.