Megdobta a válság Sarkozy népszerűségét

Vágólapra másolva!
Nicolas Sarozy jelentősen növelte népszerűségét a pénzügyi válság ellen tett lépéseivel - állítja a Viavoice közvéleménykutató-intézet. A francia elnök megítélése elsősorban az ellenzéki szavazók körében javult, de még mindig 50 százalék alatt van a róla pozitívan vélekedők aránya.
Vágólapra másolva!

A pénzügyi válságkezelésnek köszönhetően Nicolas Sarkozy francia államfőnek és kormányfőjének, Francois Fillonnak jelentősen javult a népszerűségi mutatója az elmúlt hónapban - derül ki a Viavoice közvéleménykutató-intézet felméréséből, amelyet hétfőn ismertetett a Libération című párizsi napilap.

A november 7-8-án, 1030 nagykorú francia állampolgár megkérdezésével készült felmérés szerint egy hónap alatt a francia elnök népszerűségi mutatója 8 százalékpontot javult. Sarkozy népszerűsége jelenleg 48 százalékon áll, miniszterelnöke pedig 9 ponttal népszerűbb, mint októberben: a franciák 54 százaléka van pozitív véleménnyel tevékenységéről.

Francois Miquet-Marty, a Viavoice igazgatója szerint a jelentős javulás ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a pénzügyi válság miatt a francia gazdaságot egyre több nehézség sújtja a növekedés és a munkanélküliség terén is.

A népszerűség-javulás elsősorban azt mutatja a szakember szerint, hogy a kormány imázsa egyre kevésbé polarizált a választói táborokban. Sarkozy és a miniszterelnök tetszési mutatója a legtöbbet az ellenzéki választók körében javult. A franciák értékelik a végrehajtó hatalom eltökéltségét a pénzügyi és a gazdasági válsággal szemben, valamint az államfő nemzetközi sikereit, azt, hogy sikeresen kezdeményezte a G20-ak november 15-én kezdődő washingtoni világértekezletét - állítja az elemző.