Moszkva nem tárgyal kubai rakétákról

Vágólapra másolva!
Nem telepítenek orosz rakétavédelmi rendszert Kubába - állította a szigetország külügyminisztere, miután Moszkvában az orosz törvényhozás alelnökével tárgyalt. Egy ilyen akció válasz lenne az USA közép-európai rakétatelepítésére; Kuba szerint Oroszországnak joga van válaszolni a "NATO-agresszióra", de a válasz nem a rakétatelepítés lesz.
Vágólapra másolva!

Moszkva és Havanna nem tárgyal orosz rakétavédelmi rendszer kubai telepítéséről - közölte a kubai külügyminiszter hétfőn az orosz fővárosban. Felipe Pérez Roque ugyanakkor sajtóértekezletén közölte: az orosz-kubai együttműködés minden téren fejlődik, bár nem irányul harmadik ország ellen.

Pérez Roque elismerte Oroszország jogát arra, hogy "megfelelően válaszoljon" - mint fogalmazott - a NATO és az Egyesült Államok részéről megnyilvánuló agresszióra. Tagadta azonban annak lehetőségét, hogy Oroszország rakétavédelmi rendszert telepíthetne az Egyesült Államok közelében fekvő karibi szigetországba - hasonlót ahhoz, amilyet Washington az amerikai rakétavédelmi rakétarendszer kiterjesztéseként Kelet-Európába kíván telepíteni. A kubai miniszter azt is tagadta, hogy Moszkva felújíthatná kubai katonai jelenlétét.

A kubai külügyminiszter szólt arról is, hogy Havanna a szigetországgal kapcsolatos amerikai külpolitika felülvizsgálatát reméli, tekintettel arra, hogy Barack Obama demokrata párti jelöltet megválasztották az Egyesült Államok elnökévé. Pérez Roque emlékeztetett arra, hogy Obama a változások ígéretére alapozta választási kampányát.

A kubai politikus felszólította Washingtont, hogy törölje el a szigetországgal szemben több évtizede hatályban lévő gazdasági szankcióit, és zárja be a kubai területen, Guantánamóban működő haditengerészeti támaszpontját, ahol börtöntábort alakítottak ki terroristagyanús személyek őrzésére.

A kubai külügyminiszter Moszkvában az orosz törvényhozás felsőházának alelnökével, Alekszandr Torsinnal folytatott megbeszélést, kedden pedig Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkozik.