NAÜ: Uránt találtak a lebombázott szíriai létesítménynél

2008.11.10. 23:59

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek immár bizonyítékai vannak arra, hogy Szíria titokban hasadóanyaggal foglalkozott az Izrael által tavaly lebombázott katonai létesítményében. Az ügynökség uránnyomokat talált a helyszínen, ezért hamarosan napirendre veszi Szíria ügyét.

Külföldi ellenőrök uránnyomokat találtak Szíriában annak az épületnek a maradványainál, amelyet tavaly bombázott le az izraeli légierő - közölték diplomaták hétfőn Bécsben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek jelentését a hatóság főigazgatója hamarosan átadja a kormányzótanácsnak, amely november 28-án ül össze.

Izrael annak idején azzal indokolta a légicsapást, hogy Szíria titokban hasadóanyagot gyárt. Damaszkusz mindvégig cáfolta ezt, most azonban - történetében először - a NAÜ előtt kell felelnie illegális nukleáris tevékenység gyanúja miatt.

"Az ügynökség úgy gondolja, elég információval rendelkezik ahhoz, hogy közvetlenül Észak-Korea és Irán után Szíria ügyét is napirendre tűzze" - fogalmazott egy magas rangú diplomata. Más diplomaták elmondták, az uránnyomokból még nem következik automatikusan az, hogy Szíria dúsított uránt tárolt al-Kibarban, a lebombázott sivatagi létesítményben, viszont mindenképpen kérdéseket vet föl, amelyekre választ várnak Damaszkusztól.

A 2007 szeptemberében végrehajtott izraeli bombázás után az Egyesült Államok olyan titkosszolgálati értesüléseket osztott meg a NAÜ-vel, amelyek szerint Szíriát - miután hathatós segítséget kapott Észak-Koreától - nem sok választotta el attól, hogy befejezze egy plutóniumtermelő üzem építését. A plutónium az atomfegyvergyártás egyik lehetséges alapanyaga; atombomba töltete lehet.

Szíriai és Libanon közösen harcol a terror ellen

Közben hétfőn Szíria és Libanon megállapodott arról, hogy vegyes bizottságot hoznak
létre a terrorizmus elleni fellépés és a közös határszakasz hatékonyabb ellenőrzésének koordinálására. A döntést a damaszkuszi látogatáson tartózkodó libanoni belügyminiszter, Zijád Barúd, és szíriai kollégája, Basszám Abdel-Madzsíd hozta meg.

Barúd a két ország közötti kapcsolatok normalizálásának jegyében látogatott a szomszédos arab országba. Ő az első libanoni belügyminiszter, aki Szíriába látogatott azóta, hogy 2005 februárjában Bejrútban meggyilkolták Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnököt. A libanoni parlament Szíria-ellenes többsége gyanítja, hogy a merénylet mögött Damaszkusz állt.

Szíria három évtizeden keresztül katonákat állomásoztatott és nagy befolyással rendelkezett a szomszédos Libanonban, ahonnan végül 2005-ben, a Haríri-merénylet után rá nehezedő nyomásnak engedve vonta ki csapatait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK