Nem kér Srí Lanka a tamil tigrisek tűzszünetéből

Vágólapra másolva!
Nem fogadta el a tamil lázadók tűzszüneti ajánlatát a Srí Lankai kormány. A hindu tamilok függetlenségéért küzdő "tamil tigrisek" azt mondják, mindig is tűzszünetet akartak a buddhista kormánnyal, a kormány szerint viszont csak időt akarnak nyerni, hogy rendezzék soraikat.
Vágólapra másolva!

Elutasította a Srí Lanka-i tamil lázadók tűzszüneti ajánlatát hétfőn az ázsiai szigetország kormánya. "Nem egyezünk bele a tűzszünetbe. Mahinda Radzsapaksze elnök világossá tette álláspontját: a tamil tigriseknek le kell tenniük a fegyvert, ebből nem engedünk" - jelentette ki a colombói kormány egyik minisztere a parlamentben.

A kormányszóvivő azzal vádolta a lázadókat, hogy azok a legutóbbi tűzszünetet is csak arra használták, hogy rendezzék soraikat. "Amikor csak meggyengülnek, mindannyiszor tűzszünetet kérnek" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem lehet megbízni a lázadókban, amíg fegyver van a kezükben.

A hadsereg az elmúlt hónapokban jelentős sikereket ért el a lázadók elleni harcban: jókora területeket hódított vissza, és elfoglalta a gerillák több támaszpontját. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) lázadószervezet politikai szárnyának vezetője most azt mondta, a maguk részéről "mindig is szerettek volna tűzszünetet kötni", csak önvédelemből harcolnak - írta vasárnap a TamilNet Web című internetes lap.

Az LTTE 1983 óta harcol a korábbi Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért. Az ázsiai szigetországban a buddhista szingalézek vannak többségben. A három évtizede tartó harcokban csaknem 70 ezren vesztették életüket.