Húsz évet kapott egy ellenzéki blogger Mianmarban

Vágólapra másolva!
Húsz év börtönt kapott Mianmarban egy ellenzéki blogger, aki a katonai junta irányítása alatt álló államban élők legnagyobb nehézségeiről indított vitákat blogjában. Elítéltek egy költőt is, aki egyik versével állítólag lejáratta az államot.
Vágólapra másolva!

Húsz évi börtönre ítéltek Mianmarban egy ismert ellenzéki bloggert, akit januárban a katonai junta elleni nagy tüntetések után tartóztattak le - közölte kedden a miamnari ellenzék egyik szóvivője. A 28 éves Naj Fon Lattot, aki kapcsolatban állt az Aung Szan Szu Csi vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párttal, a tömörülés négy tagjával és egy költővel együtt ítélték súlyos börtönbüntetésre.

Naj Fonn Latt blogjának fórumában elsősorban a mianmari élet mindennapjainak nehézségeiről, köztük az áramellátás akadozásáról és az árak emelkedéséről indított vitákat. Szav Vai költő két évi börtönt kapott az állam lejáratása címén egy verséért, amelyben utalást tett a junta vezetőjére, Than Sve tábornokra. Arról nem érkezett jelentés, hogy a négy NLD-tagot milyen váddal ítélték el. Mint a szóvivő elmondta, a mianmari igazságszolgáltatás igyekszik minél gyorsabban lefolytatni az ellenzéki aktivisták elleni büntetőeljárásokat és az ügyvédeknek nem hagynak elég időt a védelem előkészítésére.

A Burma Media Association (BMA) mianmari sajtószervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi központú sajtójogvédő szervezet egyaránt elítélte Naj Fon Lat bebörtönzését, és szolidaritásra szólította fel a világ bloggereit. Ugyancsak elítélték Szav Vai bebörtönzését és az írótársadalomhoz fordultak, hogy mentsék meg társukat. Az Amnesty International szerint Mianmarban több mint 2000 embert tartanak börtönben politikai meggyőződéséért.

A mianmari hatóságok nagyon szigorúan ellenőrzik az ország médiáját, beleértve az internetet is, számos weboldalt, elektronikus levélszolgáltatást betiltottak, ennek ellenére számos fiatalnak sikerül kijátszania a korlátozásokat. 2007 szeptemberében például a buddhista szerzetesek által vezetett tiltakozó mozgalmak brutális leverése után a bloggereknek sikerült feltenniük a világhálóra tanúvallomásokat és sokkoló fotókat, mielőtt a cenzorok elvágták volna internet-hozzáférésüket.