A leggazdagabb amerikaiak kis többsége is a demokrata Obamára szavazott az elnökválasztáson, ami nagy meglepetés - írja a Newsweek hírmagazin elemzése. A lap szerint a jómódúak egy része annak ellenére fordult szembe a Bush-adminisztrációval, hogy Obama semmi jóval nem kecsegtette őket: ez az elemző szerint azt jelzi, hogy a gazdagoknak is elegük lett a durva konzervativizmusból.

Szakítottak eddigi meggyőződésükkel a leggazdagabb amerikaiak, mivel többségében ők is a demokrata párti Barack Obamára szavaztak a múlt keddi amerikai elnökválasztáson. Ez hatalmas meglepetés - állapította meg a Newsweek amerikai hírmagazin, amely szerint a társadalom legjobban kereső rétegéből valószínűleg sokaknak elegük van a Bush-kormányzásból, noha éppen ez a réteg köszönhetett a legtöbbet az eddigi republikánus vezetésnek.

A folyóirat rámutatott: nem új jelenségről van szó, már a választási kampányban ki lehetett tapintani egy a dühödt yuppie réteget, amelyik - bár jól járt a Bush-féle adócsökkentésekkel - a Bush-ellenes demokrata kampányt támogatta. A választás napján készült exit poll felmérések szerint az évente 200 ezer dollárnál nagyobb jövedelmű választók körében Obama 52-46 arányban nyert a republikánus John McCainnel szemben. Ez a gazdagok és nagyon jól keresők köre, amely a szavazásra jogosultak 6 százalékát teszi ki.

A némileg szerényebb jövedelmű, de még jócskán tehetősnek számító szavazók között viszont McCain szerepelt jobban; a 100-150 ezer dollár jövedelműeknél 51-48, a 150-200 ezer dollár jövedelműek esetében 50-48 arányban győzött. A Newsweek szerint azért meglepő a 250 ezer dollár felett kereső gazdagok Obama-barátsága, mert a demokrata jelölt éppen ennek a csoportnak nem ígért adócsökkentést.

Bár a jelöltek közötti különbség egyik csoportnál sem égbekiáltóan nagy, a cikkíró szerint valami mély változásnak kellett bekövetkeznie, ha az Egyesült Államok leggazdagabb, hagyományosan republikánus párti kerületei döntően nem McCaint támogatták, ha vállalatigazgatók, profi sportolók, befektetési ügynökségek vezetői, ingatlanbárók, akik pénzügyileg a legtöbbet profitáltak a Bush-évek alatt, átálltak a demokrata tömeghez.

A magazin elemzője szerint a pénzügyi szektorban és a kapcsolódó területeken dolgozókat az utóbbi években olyannyira felháborította és elidegenítette a Bush-adminisztráció hozzá nem értése, durva szociális konzervativizmusa és az értelmiség többszöri arcul csapása, hogy pénztárcájuk helyett szívükkel és fejükkel szavaztak.