Lengyelország és Litvánia közé telepítene rakétákat Oroszország

Vágólapra másolva!
A Lengyelország és Litvánia által körülzárt Kalinyingrádba telepítene rövid távú rakétákat Oroszország, ha az Egyesült Államok nem tesz le a kelet-európai rakétapajzs kiépítéséről. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden közölte: csak akkor nem fegyverzik fel az EU országai közé ékelődő területet, ha a lengyel területen épülő amerikai rakétabázisok nem épülnek meg.
Vágólapra másolva!

Oroszország csak abban az esetben nem telepít rakétákat a lengyel és litván határ melett fekvő Kalinyingrád körzetébe, ha az Egyesült Államok feladja európai rakétavédelmi tervét - közölte kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A politikus Moszkvában, az Alexander Stubb finn külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után nyilatkozott a rakétatelepítésről.

Lavrov hangsúlyozta, hogy ha Lengyelországban "fizikailag testet ölt" az amerikai rakétavédelmi rendszer új eleme, akkor mindenképpen kiépítik a rövid hatótávú, Iszkander típusú rakétákat a kalinyingrádi régióban. Lavrov a BBC szerint azt mondta, hogy az esetleges rakétatelepítéssel a nyugati fenyegetést semlegesítenék. A tervet először az amerikai elnökválasztás másnapján vetette fel Dimitrij Medvegyev orosz elnök, ekkor elemzők még arról beszéltek, hogy Oroszország talán provokálni próbálja az elnökválasztási lázban égő Egyesült Államokat.

Az USA Csehországba radarállomást, Lengyelországba, az orosz határ közelébe pedig 10 elfogórakéta-bázist telepítene, a komplexum az amerikai felfogás szerint nem Oroszországgal, hanem például Iránnal szemben nyújtana védelmet. A közép-európai rakétabázisok az alaszkai, kaliforniai és az Egyesült Királyságban telepített rakéták által alkotott védelmi rendszert egészítenék ki.

Előre tolt rakétabázis

Kalinyingrád és környéke a szárazföldön nem kapcsolódik Oroszországhoz, a Balti-tenger partján fekvő terület Lengyelország és Litvánia közé ékelődik be. Az ide telepítendő rövid távú fegyverek így egyfajta előre tölt orosz rakétabázist jelentenének, ami a lengyel rakétaállomások közelében helyezkedne el. Lengyelország csak a kalinyingrádi orosz területekkel határos, egyébként Fehéroroszország fekszik az orosz és a lengyel területek között.

Forrás: [origo]

Az EU tagországai közti "orosz szigetre" tervezett rakétákkal kapcsolatban az unió vezetői már pénteken figyelmeztették Oroszországot, hogy egy ilyen döntés "nem járulna hozzá a bizalom erősödéséhez", sem a biztonság növekedéséhez - olvasható a BBC-n. Lavrov ugyanakkor kedden közölte: Oroszország már felhívta európai uniós partnereinek figyelmét arra, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszer érinti az EU-orosz párbeszédet a biztonsági kérdések területén. Az európai válasz erre korábban az volt, hogy a téma az Egyesült Államokra és az európai országokra (Csehországra és Lengyelországra) tartozik.

Lavrov szerint egyébként nem szükséges aggódni. Amennyiben mindenki úgy ítéli meg, hogy olyan biztonsági rendszert kell kiépíteni, amelyik senkinek az érdekeit nem sérti, akkor van idő még egyszer mérlegelni a reális veszélyek mértékét. Nem egyoldalúan, hanem közösen kell rendezni a kérdést -mondta.