Éhségsztrájkol letartóztatása ellen a volt tajvani elnök

Vágólapra másolva!
Éhségsztrájkkal tiltakozik letartóztatása ellen a volt tajvani elnök. Csen Suj-pien szerint a korrupció és pénzmosás miatt ellene indított eljárás valójában politikai boszorkányüldözés.
Vágólapra másolva!

Éhségsztrájkot kezdett a volt tajvani elnök tiltakozásul amiatt, hogy korrupció és pénzmosás vádjával előzetes letartóztatásba helyezték - közölte ügyvédje csütörtökön. Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) szerdán, letartóztatása napján lépett éhségsztrájkba. A volt elnök politikai boszorkányüldözés áldozatának tartja magát.

Csen Suj-pien májusban távozott tisztségéből, miután egymás után kétszer is megválasztották Tajvan elnökének és a törvények szerint a következő választáson már nem indulhatott. Már két évvel ezelőtt korrupció gyanújába keveredett, de akkor nem indulhatott ellene eljárás a hivatalban lévő elnököt megillető mentelmi jog miatt.

Elemzők a Csen elleni korrupciós vádakkal magyarázták, hogy nyolc ellenzékben eltöltött év után a Pekinggel szorosabb gazdasági kapcsolatokat és párbeszédet szorgalmazó Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) abszolút többséget szerzett a januári parlamenti választáson, majd két hónappal később jelöltje nyerte meg az elnökválasztást is Csen függetlenségpárti Demokratikus Haladó Pártjával (DPP) szemben.