Kínai katonákat vár Afganisztánba Gordon Brown

Vágólapra másolva!
Kína is katonákat küldhet Afgansztánba a jövőben - mondta Gordon Brown brit miniszterelnök egy nemzetközi tanácskozáson. A NATO régóta szorgalmazza, hogy több katonát vezényeljenek a közép-ázsiai országba, de a tagállamok nem tolonganak az új vállalásokkal.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy a közeljövőben Kína is küld katonákat Afganisztánba - közölte pénteken Gordon Brown brit miniszterelnök. A brit kormányfő a nemzetközi politikával foglalkozó tekintélyes New York-i Külkapcsolatok Tanácsában elhangzott felszólalásában beszélt erről.

Brown azt mondta, valószínűleg olyan országok is csatlakoznak a szövetségesekhez Afganisztánban, amelyek jelenleg nem vesznek részt az ottani misszióban. Hozzáfűzte, az afganisztáni műveletre minden ország úgy tekint, mint a terrorizmus elleni küzdelem egyik frontvonalára.

Jelenleg 41 ország katonái szolgálnak Afganisztánban NATO-parancsnokság alatt. Nagy-Britannia nyolcezer katonát állomásoztat ott, zömmel az erőszaktól sújtott déli Hilmend tartományban. A NATO jó ideje sürgeti tagállamait, hogy vezényeljenek több katonát a közép-ázsiai országba.