Nem talált csalást a nicaraguai választási bizottság

Vágólapra másolva!
Az ellenzék panaszai ellenére törvényesnek nyilvánította a választási bizottság a nicaraguai elnökválasztást. Az ellenzék korábban elégetett szavazólapokat talált az országban; hivatalosan mégis a hatalomban lévő elnök jelöltje lett a főváros polgármestere.
Vágólapra másolva!

A nicaraguai választási bizottság csütörtökön megerősítette, hogy a vasárnap megrendezett önkormányzati választásokon a fővárosban az országot irányító baloldali sandinisták győztek. A testület döntése nyomán elhárult az akadálya annak, hogy Daniel Ortega elnök jelölte, az egykori háromszoros profi ökölvívó világbajnok, Alexis Arguello foglalja el a főpolgármesteri széket.

A voksolást követően az ellenzéki konzervatív erők panasszal éltek, választási csalást emlegettek és kérték a választás eredményének a felülvizsgálatát. Keresetüknek helyt adtak, de a választási bizottság nem talált olyan rendellenességet, amely kétségbe vonja a voksolás tisztaságát.

A bizottság annak ellenére utasítota el a panaszt, hogy néhány napja egy vidéki városban több ezer szemétre dobott szavazólapot találtak gyerekek. Az eldobott, félig elégetett szavazólapok az ellenzékre adott voksokat tartalmaztak.