Fontos kikötőt foglalt el a Srí Lanka-i hadsereg

Vágólapra másolva!
A Srí Lanka-i hadsereg - saját szombati bejelentése szerint - elfoglalt egy fontos várost a tamil lázadóktól az ország északnyugati részén, és ezzel immár ellenőrzése alatt tartja a szigetország egész nyugati partvidékét.
Vágólapra másolva!

A colombói védelmi minisztérium közleménye szerint szombaton, helyi idő szerint reggel a kormányhadsereg katonái bevonultak a stratégiai jelentőségű Pooneryn városba, kiűzve onnan a tamil kisebbség független államának létrehozására törekvő szakadár szervezet, a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) fegyvereseit. A tamil lázadók eddig nem kommentálták a colombói védelmi minisztérium bejelentését.

A hadsereg hónapokig tartó heves harcok után kerítette hatalmába a lázadók korábbi fellegvárát. Pooneryn az indiai-óceáni szigetország egyik legfontosabb kikötője, és a városban van az ország legjelentősebb haditengerészeti támaszpontja. A lázadók 1993 novemberében foglalták el Poonerynt egy ádáz ütközetben, és egészen mostanáig folyamatosan megszállva tartották.

Az LTTE 1983 óta harcol a kormány ellen a Srí Lanka-i tamil kisebbség független államának megteremtéséért. Több mint 70 ezer ember halt meg a negyedszázada tartó háborúskodásban. Az LTTE szerint a hindu tamil kisebbségnek évtizedeken át hátrányos megkülönböztetésben volt része a buddhista szingaléz többségnek kedvező központi kormányzat részéről.

Mintegy 70 ezer halálos áldozatot követelt már az LTTE és a Srí Lanka-i hadsereg háborúskodása a harcok kezdete óta. Az idei év első tíz hónapjában 1269 katona esett el a lázadókkal vívott csatákban, és több mint nyolcezer sebesült meg - jelentette a colombói kormány a minap az ország parlamentjének. A hadsereg állítása szerint a lázadók embervesztesége 7500 fő volt ugyanebben az időszakban.