Törököt választottak pártelnöknek a német zöldek

Vágólapra másolva!
Németország történetében először választottak török származású politikust egy parlamenti párt élére. A Zöldek egyik társelnöke a török bevándorló családból származó Cem Özdemir lett, aki a tervek szerint a megújulást és a nyitottságot testesítené meg a párt élén.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Zöldek pártja erfurti kongresszusán, szombaton a török bevándorló családból származó Cem Özdemirt választotta egyik társelnökének a leköszönő Reinhard Bütikofer helyett. A környezetvédők másik társelnöke Claudia Roth maradt.

Az 1965-ben német földön született Özdemir 1994 és 2002 között a Zöldek Bundestag-képviselője volt. 2002-ben mondott le mandátumáról, miután elismerte, hogy parlamenti képviselőként magáncélokra is felhasználta az egyik légitársaságnál szolgálati útjain szerzett törzsutas-kedvezményét. Özdemir 2004 óta az Európai Parlamentben képviseli a környezetvédők pártját.

A Zöldek egyik legtehetségesebb politikusának tartják a politikust, aki a tervek szerint a megújulást és a nyitottságot testesítené meg a jövő évi országos parlamenti választások előtt. Megválasztása ugyanakkor megfigyelők szerint némi kockázatot is rejt magában.

A kongresszuson a küldöttek Zöld New Deal címmel új programot indítványoztak, Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök 30-as években elfogadott programja nyomán, amely számos reformot irányzott elő az 1929-1932-es világgazdasági válságból történő kilábalás érdekében. A német környezetvédők a mostani válság leküzdésére mindenekelőtt szociális, gazdasági és ökológiai reformokat javasoltak, kiemelve a környezetvédelmet célzó beruházások fontosságát.