Fico: Gyurcsány a magyar belpolitika túsza

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc egy "katasztrófahelyzetben álló" ország kormányfője, ahol mindenki abban versenyez, hogy ki a nagyobb magyar - mondta a szlovák köztévé adásában Robert Fico. A műsorban a szlovák közjogi méltóságok értékelték a révkomáromi kormányfői találkozót, és mindhárman egyetértettek abban, a feszültségért Budapest a felelős. A vitaműsornak nevezett adásban az ellenzék nem kapott megszólalási lehetőséget.
Vágólapra másolva!

Pavol Paska házelnök, Ivan Gasparovic köztársasági elnök és Robert Fico miniszterelnök volt a vendége a szlovák közszolgálati televízió (STV) vasárnapi vitaműsorának, melyben Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő és Fico szombati révkomáromi találkozója volt a téma. A közszolgálati média csak a vezető kormánypárt, a Smer elnökét, Ficót és a szintén a párthoz tartozó házelnököt, illetve a Smert nyíltan támogató államfőt hívta meg, az ellenzék nem kapott lehetőséget a megszólalásra.

Robert Fico a műsorban sérelmezte, hogy szombaton, a révkomáromi sajtótájékoztatón a magyar és szlovák sajtó a kérdéseivel szerinte Gyurcsányt hozta kedvező helyzetbe. Fico azt mondta: "Önöket, a szlovák médiát szeretném megkérni: vagy készek szlovák médiaként segíteni a Szlovák Köztársaságot, vagy Önök olyan médiát képviselnek, amely valaki mást szolgál."

Budapest a hibás

Paska, Gasparovic és Fico teljesen egybecsengő álláspontot képviselt: mindhárman a magyar felet marasztalták el a két ország kapcsolatában előállt feszültségek miatt. A három legfőbb szlovák közjogi méltóság az ismert sérelmeket megismételve mondta el, miért megengedhetetlen, hogy magyar szélsőségesek különféle "náci egyenruhákban" Szlovákiába merészkedjenek.

A szlovák kormányfő kijelentette: nem tesz egyenlőségjelet a magyar-szlovák kapcsolatok megromlását kiváltó okok között, mert szerinte nem is lehet: "mi nem exportáljuk a fasizmust" más országokba, mint ahogy Budapest teszi. Mint mondta, semmiképpen sem éri be annyival, hogy Gyurcsány majd szóban kikel a magyar szélsőségek ellen, azután annyi.

Katasztrófahelyzetben

Egyébként sem azonosak a két ország pozíciói - hangoztatta Fico - mert míg ő egy stabil gazdasággal, jó szociális rendszerrel működő, januártól euróval fizető ország kormánya élén áll, addig Gyurcsány a magyar belpolitika túszaként egy "katasztrófahelyzetben álló", olyan ország kormányfőjeként jelenik meg, mely országnak gyakorlatilag az egész világ hitelez, s ahol mindenki abban versenyez, hogy ki a nagyobb magyar.

A rossz gazdasági és szociális helyzet "a szélsőségek, a nacionalizmus és a fasizmus táptalajaként" működik, és ez valamelyest a révkomáromi találkozóra is rányomta a bélyegét - mondta Fico. "Mindennek ellenére a találkozónak volt értelme" - mondta Fico és sokadszor hangsúlyozta: a jövőben is "bárhol és bármikor" kész találkozni Gyurcsány Ferenccel.

Bírálat Csákynak

A vitaműsorban mindhárom politikus bírálta a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) "intézményesítését", és Csáky Pált, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét. Gasparovic ismét sérelmezte, hogy magyar közjogi méltóságok a szlovák partner tudta nélkül "tesznek sétalovaglásokat Szlovákiában". Leszögezte: akik a Kárpát-medencéről beszélnek, tudomásul vehetnék, hogy e térség egyik legrégibb őshonos nemzete a szlovák.

Pavol Paska kijelentette: a KMKF ügyében mindenképpen tárgyalni akar a magyar Országgyűlés elnökével, Szili Katalinnal. Arra azonban senki ne számítson, hogy a magyar fél elvárásainak megfelelően majd valamiféle "nemzetiségi ombudsman" intézményét hozzák létre. Ilyesmiről szó sem lehet, mert ez "összeegyeztethetetlen a szlovák jogrenddel" - mondta Paska.

Fico egyedül a szlovákiai magyarok részéről visszautasított Honismeret tankönyvek ügyében ígért engedményt, de asztaltársaival egyetértésben leszögezte: a szlovák nyelv ismerete minden szlovákiai magyar számára elengedhetetlen kívánalom. Mindhárom szlovák közjogi méltóság azonosult a dunaszerdahelyi szurkolók elleni rendőri fellépéssel, melynek mértéke szerintük helyénvaló volt.