Megkezdődött a lelőtt orosz újságírónő ügyének pere

Vágólapra másolva!
A feltételezett gyilkos nélkül kezdődött meg Moszkvában a lelőtt orosz újságírnő, Anna Politkovszkaja ügyének tárgyalása. Miközben a feltételezett bérgyilkos neve ismert, a csecsen háború jogsértéseit vizsgáló újságíró megölésének megrendelőjéről semmit nem tudott megállapítani a nyomozás. A vádlottak padján ül ugyanakkor egy titkosszolgálati tiszt.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az első négy gyanúsított tárgyalása Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolása ügyében hétfőn egy moszkvai katonai bíróságon. Nincs a vádlottak között sem a gyilkosság megrendelője, sem a gyilkos lövés leadásával gyanúsított csecsen Rusztam Mahmudov.

Noha az ügyészség zárt tárgyalást indítványozott, a katonai bíróság úgy döntött, hogy nyílt lesz. A bíróság elismerte Politkovszkaja gyermekeit magánvádlóként és felvette a tárgyalandó kérdések közé a vádlottakkal szemben erkölcsi kár címén támasztott 10 millió rubeles követelésüket.

A perben a vádlottak padján ül a feltételezettnak gyilkos, Rusztam Mahmudovnak két fivére, valamint egy orosz rendőr, továbbá a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egy tisztje, aki a nyomozás szerint kiadta Politkovszkaja adatait és címét a merénylőknek.

A tárgyalás megkezdése előtt Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője előre jelezte, hogy a család ügyvédei ragaszkodni fognak a nyílt tárgyaláshoz, mert ez némi reményt nyújthat az objektív eljárásra. Az áldozat családtagjainak ügyvédje a bíróságon követelte Ramzan Kadirov csecsenföldi elnök tanúként való meghallgatását, mivel neve többször szerepel a tanúvallomásokban.

Újságírók előtt Karina Moszkalenko ügyvéd a nyomozás fő hiányosságának nevezte, hogy nem állapították meg, ki rendelte meg és finanszírozta a gyilkosságot, így a tárgyalás a megrendelő és a tulajdonképpeni gyilkos hiányában nem lehet eredményes. Az ügyvéd szerint a nyomozást folytatni kellett volna, s az ügyet még nem lett volna szabad átadni a bíróságnak.

Politkovszkaja, a Novaja Gazeta című ellenzéki lap munkatársa főleg a csecsenföldi háborúban elkövetett jogsértések feltárásával szerzett nevet magának. 2006. október 7-én ölték meg annak a háznak a kapualjában, ahol lakott. Várhatóan kedden kezdődik meg az esküdtek kiválasztása.