Az odaadás is beleszámít a vatikáni fizetésekbe

Vágólapra másolva!
Kiszélesíti a Vatikán azon alkalmazottai körét, akik teljesítményük alapján kapják fizetésüket 2009-től. A pápai tanácsok tagjairól és sok magasrangú papról is főnökük jelenti januártól félévente, hogy mennyire voltak odaadóak, mennyire értik jól munkájukat és milyen a magatartásuk.
Vágólapra másolva!

2009. január 1-től a Vatikánban életbe lép az a rendelkezés, amely kiszélesíti a teljesítmény utáni bérezést. Az úgynevezett "bizonyítványrendszer" 1995 óta létezik a Vatikáni Rádió, a Szentszék hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano, a vatikáni nyomda, a múzeumok és a kormányzat alkalmazottai számára. Egy paragrafus előírja, hogy a közvetlen felettes kötelessége félévenként írásban tájékoztatni az igazgatót beosztottai magatartásáról, szakmai tudásáról, és végzett munkájáról.

Ezt a rendszert most kiterjesztették a kongregációk, pápai tanácsok, bíróságok prelátusaira, magas rangú papjaira - írja a Corriere della Sera című olasz napilap. Az értékelés az "odaadást, a szakmai hozzáértést, a teljesítményt és a magatartást minősíti négy kategória - "kitűnő, jó, elégséges és elégtelen" - szerint. Az elégtelen, súlyosságától függően fegyelmi eljárást, illetménymegvonást, elbocsátást vonhat maga után.

A vatikáni alkalmazottak alapilletménye jelenleg 1300 és 2300 euró (343 ezer és 606 ezer forint) körül mozog, ehhez járulnak különböző vásárlási kedvezmények. Az új rendszer, amelynek kidolgozója Attilio Nicora bíboros, a Szentszék vagyonkezelő adminisztrációjának vezetője, nem váltotta ki mindenkinek a tetszését. Voltak, akik felhívták a figyelmet arra, hogy a papokat sokszor lelkipásztori kötelezettségek kényszerítik hiányzásra, és nem a lustaság.

A jövő év elejétől változik a Vatikánban dolgozók számára a beléptetési rendszer is. Eddig a svájci gárda, illetve a pápai rendőrség végezte az ellenőrzést, ezután azonban egy elektronikus kártya helyettesíti őket. A kártya egyúttal a munkahelyen való jelenlét igazolására is szolgál.