114 rasszista gyilkosság volt idén Oroszországban

Vágólapra másolva!
Közel 270 rasszista támadásban 114 embert öltek meg idén Oroszországban. A nacionalista szervezetek tagjai főleg a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok "nem szláv küllemű" állampolgárait támadják meg, leginkább üzbégeket, tádzsikokat és azerieket.
Vágólapra másolva!

Oroszországban 114 embert öltek meg rasszista támadásokban vagy idegengyűlöletből az év első tíz és fél hónapjában - mondta Alekszandr Brod, a Moszkvai Emberi Jogok Irodája jogvédő szervezet vezetője az Interfax hírügynökségnek. Január eleje és november közepe között összesen 269 ilyen támadás vált ismertté.

A szélsőséges nacionalista szervezetek tagjai és követői főleg a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok "nem szláv küllemű" állampolgárait támadják meg, üzbégeket, tádzsikokat, azerieket, de néha kaukázusiak, főleg örmények, továbbá oroszok az áldozatok. A külföldiek mellett célpontok lehetnek az ifjúsági szubkultúra hívei, továbbá a szexuális kisebbségekhez tartozók.

Az esetek túlnyomó többsége a fővárosban történt, ahol a halálos áldozatok száma 49, a sérülteké legalább 167. Moszkvát Szentpétervár követi a sorrendben, majd a várost övező régió és a Szverdlovszki megye következik. Brod hozzátette: ugyanezen időszak alatt 170 embert ítéltek el a bíróságok úgy, hogy az ítéletben a motívumok között szerepelt az idegengyűlölet.

A jogvédők adatai szerint a szélsőséges nacionalista szervezetek Oroszországban mintegy 70 ezer aktivistát tömörítenek. Megfigyelők ehhez hozzáteszik, hogy csak Moszkvában mintegy másfél millió legális közép-ázsiai és kaukázusi vendég- és nem tudni, hány illegális munkás él, akik pénzt keresni érkeztek ide a szegény köztársaságokból, nagyrészt képzetlenek, és viszonylag alantas munkákat végeznek.

Emellett a nyomozó szervek éppen kedden közölték, hogy a fővárosban idén 20 százalékkal nőtt az előző évhez képest a nemi erőszakok száma, és e bűncselekmények 70 százalékát máshonnan érkezettek, ezen belül 40 százalékát üzbégek követik el, majd sorrendben Türkmenisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán polgárai következnek.