Összehangolt támadás indult a tálibok ellen

Vágólapra másolva!
Az afgán határ mentén összehangolt amerikai-pakisztáni támadás indult a tálibok ellen. Az Oroszlánszív hadművelet négy határmenti afgán tartományban, és a pakisztáni törzsi területen folyik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadsereg és a pakisztáni fegyveres erők összehangolt támadást indítottak a tálib lázadók ellen Afganisztáni keleti határának két oldalán. Az Oroszlánszív hadműveletnek elnevezett támadás - hangzott el kedden Washingtonban - négy határmenti afgán tartományban és a pakisztáni törzsi területen folyik az amerikai és az afgán katonaság, valamint a pakisztáni határőrség részvételével.

A szövetségesek folyamatosan egyeztetik akcióikat, és megosztják egymással a felderítés értesüléseit - mondta el egy távkonferencián John Spiszer ezredes, aki háromezer embernek parancsol az érintett térségben. A hadművelet eddig elért eredményeiről a főtiszt nem számolt be.

Az amerikai hadsereg hosszú ideje panaszkodik arra, hogy a pakisztániak nem eléggé hatékonyan támadják a tálibok rejtekhelyeit az Afganisztánnal határos törzsi területeken. A pakisztániak azonban már két hónapja heves harcokat vívnak a lázadókkal Badzsaur térségében, amely Kunár afgán tartománnyal határos északkeleten. Ez "jelentős hatással" van a felkelők elleni harcra - ismerte el Michael Mullen amerikai vezérkari főnök.