Búzaszállító hajót zsákmányoltak a kalózok

Vágólapra másolva!
Újra lecsaptak a tengeri kalózok az Ádeni-öbölben: ezúttal kínai teherhajót zsákmányoltak. Az Új Kína hírügynökség szerint szomáliai kalózokról van szó. A kalózkodás problémája egyre inkább geostratégiai méreteket ölt: az Ádeni-öböl térségében évente 16 ezer hajó halad át, itt szállítják a világ nyersolaj-forgalmának közel harmadát.
Vágólapra másolva!

Újabb, ezúttal kínai teherhajót foglaltak el kalózok kedden az Ádeni-öbölben. A hivatalos kínai hírügynökség, az Új Kína szerint a rakomány 36 ezer tonna búza, amelyet Bandar Abbász iráni kikötőben kellett volna kirakodni. A Delight nevű hajó fedélzetén 25 tengerész van, de egyik sem kínai vagy hongkongi. A támadók feltételezhetően szomáliaiak.

Az Indiai-óceán nyugati térségében legutóbb egy szaúd-arábiai szupertankert zsákmányoltak a tengeri rablók, százmillió dollár értékű nyersolajjal. A kalózok gyakran anyahajókat használnak, és rohamcsónakjaikat csak akkor engedik vízre, amikor már megközelítették a célpontjukat. Mindkét oldalról felsorakoznak mellette, és kézifegyverekből, néha rakétavetőből is tüzet nyitnak a hajóhídra, ha a kapitány megpróbál elmenekülni.

A szomáliai kalózok ügye egyre inkább geostratégiai méreteket ölt: évente mintegy 16 ezer hajó halad át - többek között a világ nyersolaj-szállítmányának közel 30 százalékával - a Báb-el-Mandeb tengerszorosban, az Ádeni-öböl és a Vörös-tenger között. A francia katonák számításai szerint a kalózkodás 2008 elején kezdett igazán elharapózni: azóta 113 ismert támadást hajtottak végre, amelyek közül 39 járt sikerrel, míg a megelőző három évben összesen mindössze 70 támadás volt, és közülük 31 volt eredményes.

A kalózok "vadászterületén", amely sokáig az Ádeni-öbölre, a jemeni partokra terjedt csak ki, szeptemberben újabb "front" nyílt 740 kilométerre délre, Mogadishu magasságában. Egy hónap alatt hat támadást jeleztek a térségből. A szomáliai kalózok azonban a támaszpontjaiktól ennél messzebbre is támadnak: a Sirius Star nevű szaúdi tankhajót szombaton a kenyai Mombasától 800 kilométernyire délkeletre kerítették hatalmukba.

Forrás: MTI
Túszul ejtették a kínai hajó utasait a kalózok

A szomáliai kalózok valóságos félkatonai, jól felszerelt, profi erőkké váltak az Ádeni-öbölben és az Arab-tengeren - vélte Gérard Valin tengernagy, az indiai-óceáni francia tengeri erők parancsnoka. A hagyományos hajókon utazó "békés halászok" pillanatok alatt kalasnyikovokkal, rohamkarabélyokkal, RPG-7 gránátvetőkkel, GPS navigációs rendszerrel és műholdas telefonokkal felszerelt kalózokká képesek átváltozni. "Az állítólagos halászoknak negyedórára van szükségük, hogy támadást intézzenek egy kereskedelmi hajó ellen és túszul ejtsék a személyzetet" - tette hozzá.

A módszerek az idők során fejlődtek. A kalózok, akik kisteljesítményű hajóik miatt régebben a szomáliai partok mentén néhány tucat kilométeres sávban tevékenykedtek, mostanában "anyahajók" segítségét veszik igénybe: olyan teherhajókét, amelyek több könnyű csónakot is vontatnak, és így a nyílt tengeren is meglephetik áldozataikat.