Magyar nevű embere is lehet Obamának

Vágólapra másolva!
Régi tanácsadóját, Eric Holdert szemelte ki az igazságügyi miniszteri posztra Barack Obama leendő amerikai elnök a kiszivárgott információk szerint. Kinevezése esetén Holder lesz az első afroamerikai az igazságügyi minisztérium élén. A Fehér Ház költségvetési igazgatói posztjára Obama a magyar eredetű nevet viselő Peter Orszagot szemelte ki a New York Times szerint.
Vágólapra másolva!

Formálódik a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök, Barack Obama stábja, bár egyelőre hivatalosan csak kevés részlet derült ki, a lapok többsége névtelen forrásokra hivatkozva közli a várható kinevezésekkel kapcsolatos információkat. Kedden derült ki például az, hogy várhatóan Eric Holder lesz az új igazságügyi miniszter.

Holder régóta tagja Obama tanácsadói körének, és vezető posztot töltött be az igazságügyi minisztériumban a Clinton-elnökség alatt. Ha valóban kinevezik, ő lesz az első afroamerikai igazságügyi miniszter az Egyesült Államok történetében.

A New York Times szerint a Fehér Ház költségvetési igazgatói posztjára Obama a kongresszusi költségvetési iroda jelenlegi vezetőjét, Peter R. Orszagot kéri fel. A közgazdász hivatalos életrajzában nem szerepel utalás arra, hogy magyar származású lenne, az iroda pedig az [origo] kérdésére csak annyit közölt, hogy a neve "magyar eredetű".

Orszag múlt héten Chicagoban személyesen tárgyalt Obamával a posztról - írja a New York Times, amely emlékeztet arra, hogy a pénzügyi válság és az egyre súlyosbodó gazdasági helyzet miatt a költségvetési igazgatóra komoly felelősség hárul majd a Fehér Házban.

A november 4-én elnökké választott demokrata politikus egyelőre nem nevezte meg kormányzatának egy tagját sem. A kiszivárgott hírek alapján azonban úgy tűnik, hogy sok olyan emberre számít, aki tagja volt az 1993-tól 2001-ig működő Clinton-adminisztrációnak.

Az igazságügyi miniszteri posztra kiszemelt Holder mellett felmerült, hogy Lawrence Summers kerül a pénzügyminiszteri posztra, aki Bill Clinton idején már betöltötte ezt a hivatalt. A legerősebb kapcsot persze az jelentené a legutóbbi demokrata elnökhöz, ha a kiszivárgott információknak megfelelően valóban Hillary Clinton lenne az új külügyminiszter. Az egykori first lady kinevezését ugyanakkor bonyolítja, hogy férjének nemzetközi tevékenysége összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

Eric Holdernek pedig az okozhat majd kínos pillanatokat, ha újra kérdéseket tesznek fel neki egy régi kegyelmi üggyel kapcsolatban. Bill Clinton utolsó hivatali napján többek között kegyelmet adott egy a hatóságok elől külföldre szökött üzletembernek, Marc Richnek, és egy kongresszusi jelentés szerint Holdernek szerepe volt abban, hogy Rich ügye a kegyelem megadását ellenző igazságügyi minisztérium helyett egyből az elnök asztalára került.