Stricik által futtatott nőkkel tilos a szex a briteknek

Vágólapra másolva!
Egy szerdán életbe lépett brit törvény értelmében akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak azok a férfiak, akik stricik által futtatott vagy emberkereskedők által felkínált prostituáltakkal létesítenek szexuális kapcsolatot - írja a Guardian. Az intézkedéstől az emberkereskedelem visszaszorítását remélik.
Vágólapra másolva!

Szerdán lépett életbe a prostitúció visszaszorítását célzó új brit törvény. Eszerint nemi erőszak vádjával állhatnak bíróság elé azok, akik olyan nőnek fizetnek a szexért, akit emberkereskedő tart fogságban vagy stricik futtatják, és akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatók.

A brit rendőrség adatai szerint 88 ezer nő él prostitúcióból Nagy-Britanniában és Walesben, és a 70 százalékukat stricik, emberkereskedők felügyelik. Az új törvény a belügyminiszter reményei szerint jelentősen vissza fogja szorítani az emberkereskedelmet - írja a Guardian. A belügyminiszter modern rabszolgaságnak nevezte az emberkereskedők tevékenységét, és mint fogalmazott, a legjobb módszer a visszaszorítására, ha a szexért fizető férfiakat büntetik.

A jövőben a férfiak nem védekezhetnek majd azzal, hogy nem tudták, hogy a nő nem saját akaratából lett prostituált. A rendőrségnek elég lesz azt bizonyítani, hogy a férfi fizetett az aktusért, és hogy a nő emberkereskedők markában van, azt nem kell bizonyítani, hogy a férfinak volt-e erről tudomása vagy sem. Azt sem fogadják el védekezésül, ha a férfi rákérdezett a nőnél, hogy szabad akaratából vállalja-e az aktust és ő igennel felel. A média ezért bírálja a törvényt. A miniszter szerint viszont ha a férfiak nem mernek fizetni a szexért, akkor azzal megszűnik az emberkereskedelem.

A törvényt a prostituáltak szakszervezete is bírálja. Szóvivőjük szerint koholmány az az állítás, miszerint nagy részük kényszer hatására nyújtana pénzért szexuális szolgáltatást.

Négy évvel ezelőtt született javaslat az első prostitúcióval kapcsolatos törvényre, amely türelmi zónákat jelölt volna ki, illetve lehetőséget adott volna a prostitúcióból élő nők számára, hogy ketten-hárman összefogva bordélyházat működtessenek, ahol megfelelő védelmet tudnak biztosítani saját maguk számára. A miniszterelnök végül megvétózta a javaslatot.

A belügyminiszter reményei szerint a jövőben kibővítik a törvényt, és szigorúbban szabályozzák majd a különböző éjszakai klubok működését is, hasonlóan a szex shopokhoz.