Bill Clinton feláldozza magát feleségéért

Vágólapra másolva!
Bill Clinton egykori amerikai elnök jelezte, hogy hajlandó minden olyan kérésnek eleget tenni, ami szükséges ahhoz, hogy felesége külügyminiszter lehessen Barack Obama januárban felálló kormányában. A leendő elnök az egészségügyi miniszteri posztot egy tapasztalt törvényhozónak, a kereskedelmi miniszterséget pedig egyik fő adományozójának szánja.
Vágólapra másolva!

Egy fontos pozíció már eldőlt a januárban felálló új demokrata kormányzatban. A leendő elnök, Barack Obama tanácsadói szerdán közölték, hogy Tom Daschle, a demokraták egykori szenátusi vezetője lesz az egészségügyi miniszter. Obama egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy kiterjeszti az egészségbiztosítást, és ennek levezénylése lesz Daschle feladata.

A mintegy 300 milliós országban 46 millió ember nem rendelkezik egészségbiztosítással, ami jelentősen megnehezíti, hogy betegség esetén megfelelő kezeléshez jussanak. Obama ugyan nem tenné általánossá a biztosítást, de azt ígérte, hogy olyan állami segítségnyújtást tervez, ami lehetővé tenné, hogy mindenki hozzájusson biztosításhoz, aki szeretné. Ez a terv komoly pluszköltséggel jár, és várhatóan nagy viták övezik majd a törvényhozásban, ezért Obamának szüksége lehet Daschle kongresszusi tapasztalatára.

Az új kormányzat felállításának folyamatát ismerő demokraták a New York Timesnak azt mondták, hogy a belbiztonsági miniszteri posztra Janet Napolitano arizonai kormányzót szemelte ki Obama, a kereskedelmi miniszteriségre pedig Penny Pritzker chicagói üzletasszony az esélyes.

A nagy vagyonnal rendelkező Pritzker Obama egyik hűséges támogatója, adományaival és kapcsolatrendszerével segítette már 2004-es szenátusi kampányában is. Az elnökválasztási kampányban ő volt a pénzügyekért felelős vezetője az Obama-stábnak.

Egyre valószínűbb az is, hogy a külügyminiszteri posztot Hillary Clinton kapja, akivel Obama kiélezett harcot vívott tavasszal a demokrata elnökjelöltség megszerzéséért. Hillary Clinton férje, Bill Clinton egykori elnök ugyanis jelezte, hogy hajlandó korlátozni nemzetközi tevékenységét, amivel elhárulhat az esetleges későbbi összeférhetetlenség.

Kész például arra, hogy nyilvánosságra hozza jótékonysági szervezete néhány nagyobb támogatójának nevét, és belemenne abba is, hogy beszédeit előre egyezteti a külügyminisztériummal. Az elnöki posztot 1993 és 2001 között betöltő, az utóbbi években főként jótékonysági ügyekkel foglalkozó Bill Clinton kijelentette, "mindent" megtesz azért, hogy eleget tegyen a feltételeknek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy feleségéből külügyminiszter lehessen.

Több politikai elemző is óva intette azonban Obamát attól, hogy Hillary Clintonnak adja a külügyi vezetői posztot. Emlékeztettek a szólásra, amely szerint "ne vegyél fel olyasvalakit, akit nem tudsz kirúgni", márpedig ez igaz lehet az egykori first ladyre. Hillary Clinton férjének és saját politikai múltjának köszönhetően is nagy befolyással rendelkezik, ezért a leendő elnöknek gondot okozhat majd, hogy egy esetleges nézeteltérés alkalmával érvényesítse akaratát.

Szerdán több alacsonyabb szintű kinevezést is bejelentett Obama stábja. Kiderült, hogy a politikus régi bizalmasa, kampányának stratégája, David Axelrod vezető elnöki tanácsadó lesz. Tanácsadói posztot kap Gregory Craig, aki már dolgozott a Fehér Házban Bill Clinton elnöksége alatt. A kiszivárgott információk szerint Obama az egykori Clinton-adminisztráció több tagjának is pozíciót ajánlott. Emiatt már érték is bírálatok, kampánya során ugyanis a politika megújítását ígérte, és ehhez nem feltétlenül passzolnak a régi arcok.