NY Times: Clinton elfogadja a külügyminiszteri posztot

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton úgy döntött, elfogadja a külügyminiszteri posztot - írja Clinton két bizalmasára hivatkozva a New York Times. Döntésével Barack Obama megválasztott elnök korábbi ellenfele válik majd az Egyesült Államok arcává külföldön.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton úgy döntött, feladja székét az amerikai szenátusban, és elfogadja a külügyminiszteri posztot - értesült a New York Times Clinton két meg nem nevezett bizalmasától. Clintonnal tavasszal még kiélezett harcot vívott a demokrata elnökjelöltségért Barack Obama, akit november 4-én elnökké választottak.

Clinton csatlakozása Obama majdani kormányához már legalább egy hete lóg a levegőben, bár hivatalosan még nem jelentették be. A szenátor azután döntött úgy, hogy elfogadja a pozíciót, hogy újra tárgyalt erről Obamával. A találkozón szóba kerültek Clinton elképzelései, szerepének fontossága - írja a New York Times a szenátor egyik bizalmasára hivatkozva, aki ragaszkodott a névtelenséghez. Clinton táborából ezzel első alkalommal érkezett kommentár a jelölésről.

A találkozón, amely után megszületett Clinton döntése, a korábbiaknál informálisabb hangot ütött meg a két politikus, a New York Times forrása szerint azért, hogy "szokják a közös munka gondolatát". A forrás értesülését Clinton egy másik bizalmasa is megerősítette a lapnak. Azt mondta: úgy tudja, valóban megállapodás született Obamával.

Csütörtökön Obama stábja még azt közölte: a külügyminiszteri posztra "folyamatban van" a jelölés. Pénteken reggel pedig azt mondták: Obama jelöltje hivatalosan még nem mondott igent a posztra, de remélték, hogy "a formálódó szövetség már megpecsételődött". Hozzátették: hálaadás előtt biztosan nem nyilatkoznak a leendő külügyminiszter személyéről.

Obama és Clinton tavasszal még az amerikai történelem legkiélezettebb csatáját vívták a demokrata elnökjelöltségért. A küzdelem hónapokon át megosztotta a demokrata pártot, és mindkét fél támogatóiban keserű szájízt hagyott. Azzal azonban, hogy Obama sajtóhírek szerint megkérte Clintont, vállaljon szerepet kormányában, kinyilvánította: korábbi riválisát partnerévé igyekszik tenni.

Clinton döntése a New York Times szerint napokon át tartó kemény tárgyalásokat követett. Hillary Clinton férje, Bill Clinton egykori elnök ezek után jelezte, hogy hajlandó korlátozni nemzetközi tevékenységét, amivel elhárulhat az esetleges későbbi összeférhetetlenség. Bill Clinton abba is belement, hogy a jövőben nem akárhol mond majd beszédet, és megváltozik a szerepe az általa irányított nemzetközi alapítványnál.