Vágólapra másolva!
Megfenyegették a szlovákiai magyarok pártjának két vezetőjét. A levél mellé két éles lőszert is küldtek Duray Miklósnak és Csáky Pálnak.
Vágólapra másolva!

A szlovákiai internetes lapok, a szlovák nyelvű sme.sk és a magyarul olvasható bumm.sk és a pozsonyi Új Szó is vezető hírekben számol be a Magyar Hírlapnak arról az értesüléséről - amelyet az MTI idéz -, miszerint két éles lőszert tartalmazó borítékot kapott Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) stratégiai alelnöke.

A mellékelt üzenetben Durayt és Csáky Pált, az MKP elnökét is halálosan megfenyegették, ha november 30-ig nem tűnnek el a szlovák politikai közéletből.

Megerősítették a hírt

A lap szombati számában megjelent cikk szerint a levelet rossz magyarsággal írták. Duray Miklós elmondta, hogy a lőszereket és a levelet átadták a hatóságnak.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja szombaton megerősítette a hírt. Eszerint Csáky két ízben, júniusban és novemberben kapott fenyegető levelet és lőszert tartalmazó borítékot. A novemberi fenyegetés Durayra is vonatkozott. Az MKP mindezt jelentette a rendőrségnek, és tekintettel a folytatódó vizsgálatokra az üggyel kapcsolatban részletesebben nem kíván nyilatkozni. Ugyancsak közölték, hogy a szlovák rendőrség megerősítette az MKP pozsonyi székházának őrzését.

A Fidesz és az MSZP elítéli a fenyegetést

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a felvidéki magyar politikusokat ért legújabb támadást - közölte Szijjártó Péter, a párt szóvivője az MTI-vel szombaton.

Szijjártó Péter közleményében emlékeztet arra, hogy Szlovákiában mindennaposak a magyarokat érő fenyegetések, "sőt egyre inkább előtérbe kerül a fizikai agresszió, Szlovákia vezetése ugyanis hivatalos programjává tette a magyarellenességet. Eközben a magyar kormány hetek óta képtelen határozottan és hatékonyan fellépni a magyar emberek védelme érdekében, képtelen kivívni azt a tiszteletet magának és Magyarországnak, aminek két Európai Uniós tagállam kapcsolatát jellemeznie kellene" - közölte a szóvivő.

"A Magyar Szocialista Párt mélyen elítéli a Csáky Pál és Duray Miklós elleni fenyegetéseket, és szolidaritásáról biztosítja a Magyar Koalíció Pártjának vezetőit. A szlovákiai magyarok elleni erőszak és a szélsőséges nézetek térnyerésének újabb aggasztó jele ez. Az ilyen konkrét és veszélyes fenyegetések, és minden erőszakos támadás ellen valamennyi európai elveket valló demokratikus erőnek egyöntetűen fel kell emelnie a szavát, Magyarországon és Szlovákiában egyaránt" - közölte szombaton Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese.