Slota: Magyarország csődbe jutott

Vágólapra másolva!
Magyarország gazdaságilag csődbe jutott, s ezért exportálja problémáit Szlovákiába - állítja a pozsonyi kormánykoalícióban részt vevő Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Ján Slota a SITA hírügynökségnek szombaton adott interjújában. Az MKP egyik képviselője szerint a Magyar Koalíció Pártja el tudja képzelni a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma státusának bizonyos módosítását
Vágólapra másolva!

"Meg vagyok győződve arról, hogy a déli szomszédaink problémáinak exportját Szlovákiába elsősorban a totális gazdasági kudarcuk váltotta ki.

A Magyar Köztársaság gazdaságilag tönkrement. Ha nem kaptak volna 25 milliárd dolláros injekciót, akkor ennek az államnak a gazdasága leállt volna.

A jéghegy csúcsa

Az az érzésem - és erről meg vagyok győződve -, hogy ezt a hatalmas problémát sajnos szélsőséges és radikális erővel próbálják meg elfedni" - nyilatkozta Ján Slota a szlovák hírügynökségnek.

Slota úgy fogalmazott, hogy a jéghegy csúcsát a neofasiszták királyhelmeci akciója jelentette.

A nyilasokról

"A nyilasok még a háború utolsó napjaiban is lőtték a zsidókat a Duna-parton. Lelőtték őket, és a Dunába dobálták. Az ilyen emberek, ha eljönnek megemlékezni a bécsi döntésről, melynek következtében Szlovákiától elszakították déli részeit és a fasiszta, horthysta Magyarországhoz csatolták, és megengedik maguknak, hogy egyenruhában jöjjenek Királyhelmecre koszorúzni, nos az az abnormális szemtelenség és arrogancia megnyilvánulása" - fejtette ki véleményét a magyarokat gyakran támadó szlovák koalíciós pártelnök.

Az önmagát Nemzeti Őrseregnek nevező csoportosulás 28 tagja november 8-án, a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbált megemlékezni az első bécsi döntés 70. évfordulójáról.

Az egyenruhás személyeket a szlovák rendőrség letartóztatta, de másnap elengedték őket. Ugyanakkor tiltott önkényuralmi jelképek viselése és az emberi szabadságjogok elleni propaganda gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellenük.

Elképzelhető az MKP szerint az KMKF státusának módosítása

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja el tudja képzelni a Kárpát-medencei Képviselők Fóruma státusának bizonyos módosítását és kész arra, hogy ebben az irányban hatást gyakoroljon a magyar parlamentre - jelentette ki Berényi József, a párt parlamenti képviselője szombaton egy pozsonyi rádiós vitaműsorban.

Berényi a szlovák közszolgálati rádió Szombati párbeszédek című műsorában súlyosnak és bonyolultnak nevezte a szlovák-magyar kapcsolatok jelenlegi állását. Daniel Lipsic, az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke pozitívnak minősítette, hogy létrejött a szlovák-magyar kormányfői találkozó. A vita harmadik résztvevője, Rafael Rafaj, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője ugyanakkor kételkedik abban, hogy a magyarok őszintén törekednek a problémák rendezésére.