Vitatják a 42 vokssal győző francia pártvezér sikerét

Vágólapra másolva!
Szűk többséggel nyerte meg a francia Szocialista Párt (PS) vezetői tisztségéért folytatott versenyt Martine Aubry, Lille város polgármestere a választás pénteki, második fordulójában, de a legyőzött vetélytárs, Ségolene Royal hívei vitatják az eredményt, és új szavazást követelnek.
Vágólapra másolva!

A párt igazgatósága szombat reggel közleményben tájékoztatott a végeredményről, amely szerint Martine Aubry a szavazatok 50,02 százalékát gyűjtötte össze, míg riválisára, Ségolene Royalra, a tavalyi francia elnökválasztás vesztesére a választó párttagok 49,98 százaléka adta voksát. Aubry mindössze 42 szavazattal előzte meg riválisát.

A közvetlen tisztújító választáson a párt 233 ezer tagja közül 134 784-en mentek el szavazni, a PS közel 3200 helyi szervezetében adhatták le voksukat.

A párt búcsúzó főtitkára, Francois Hollande összehívta a PS nemzeti tanácsát (parlamentjét), amelynek hitelesítenie kell az eredményeket.

Ségolene Royal hívei azonnal kétségbe vonták az eredmények hitelességét, és újabb szavazást követeltek, ami arra utal, hogy a legnagyobb francia ellenzéki pártban folyó torzsalkodás és zűrzavar a választással nem ér véget. Korábban Royal egyik szövetségese, Manuel Valls egyenesen azt mondta: nem engedik meg az ellentábornak, hogy elorozza a győzelmet.

A szoros előzetes eredmények láttán egy névtelenül nyilatkozó párttag máris megkongatta a vészharangot, mondván, minden "a legrosszabb forgatókönyv" szerint zajlik, és bárki is nyer, nem lesz legitim vezetője a pártnak.