Eloszlatta a lemondásáról szóló pletykákat a dalai láma

Vágólapra másolva!
Nem mond le vezetői tisztjéről a dalai láma, viszont mostantól más módon fog hozzáállni a kínai-tibeti viszonyhoz - jelentette be a vallási vezető vasárnap. Korábban a láma betegsége miatt többen úgy vélték, hogy hamarosan visszavonul.
Vágólapra másolva!

Nem mond le a dalai láma, miután a tibeti emigránsok gyűlése megerősítette a Kínához fűződő kapcsolatok "középutas" irányvonalát, amelyet eddig kitartóan képviselt. Ezt Tibet indiai száműzetésben élő spirituális vezetője maga jelentette be vasárnap Dharamszalában újságírók előtt.

A láma a bejelentéssel véget vetett az elmúlt hónapok találgatásainak, amelyek esetleges távozásáról szóltak. Miután ugyanis a vallási vezetőt többször kórházban kezelték hasi fájdalmakkal az év folyamán, olyan hírek láttak napvilágot, hogy egészségi állapota miatt visszavonul.

A dalai láma egyúttal közölte, hogy a jövőben új megközelítések várhatók a tibeti vezetők részéről Kínával kapcsolatban, miután a Pekinggel folytatott autonómia-tárgyalásokon nem történt előrelépés. A buddhista vezető hangsúlyozta: egyre kevésbé bízik a kínai kormányban, de továbbra is bízik a kínai közvéleményben.

A láma ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Tibet teljes függetlensége nem megvalósítható. A tibeti emigránsok hatnapos tanácskozáson ugyanis voltak olyanok, akik úgy vélekedtek: amennyiben Peking nem fogadja el a mérsékelt követeléseket, radikálisabb tiltakozó akciókat kell kezdeményezni a függetlenség követelésével.