Olcsóra cserélt gáz mérgezhetett az atom-tengeralattjárón

Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy az orosz Nyerpa atom-tengeralattjáró tartályaiból valaki eladta a kevésbé mérgező, drága freont, és helyette mérgezőbbet töltött a ballonokba - ezt az új feltételezést közölte egy orosz lap a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva. Egy másik orosz újság arról írt: elképzelhető, hogy csak a technika meghibásodása miatt nem követelt még több áldozatot a baleset.
Vágólapra másolva!

Két új feltételezéssel álltak elő hétvégi orosz lapok a Nyerpa atom-tengeralattjáró november 8-i balesetével kapcsolatban. A Komszomolszkaja Pravda című moszkvai lap a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva arról írt, hogy a Nyerpa tartályaiban lévő nagy mennyiségű, kevésbé mérgező 114B2 freont kicserélhették a gáz mérgezőbb változatára, és állítólag már gyanúsított is van.

A 114B2 időt enged a gázmaszkok felöltésére, míg az olcsóbb változatban lévő mérgező anyagoktól szinte azonnal eszméletét veszti az ember. A lap az interneten több tízezer olyan lehetőséget talált, ahol adni-venni lehet freont. Mivel a 114-es - amelynek a tengeralattjáró tűzoltó berendezésében lennie kellene - a mérgezőbb változatoknál több mint kétszer drágább, és a rendszerben több mint egy tonna gáz van, a cseréből legalább félmillió rubel - közel négymillió forint - haszonra lehet szert tenni. A lap szerint az sem kizárt, hogy takarékossági okból eleve a mérgezőbb gázzal töltötték fel a rendszert.

A Moszkovszkij Komszomolec című lapban az jelent meg, hogy a kézzel nyithatók mellett mindenütt elektronikus vezérlésre reagáló szelepek is vannak, és az utasítások alapján három rekeszbe kellett volna freonnak ömölnie, ám az egyik elektronikusan vezérelt szelep nyitó-záró mágnese nem működött: ha rendben lett volna, még sokkal magasabb lett volna az áldozatok száma.

A 20 ember életét kioltó baleset okozásával hivatalosan az egyik 23 éves matrózt, Dmitrij Grobovot vádolják. A vád szerint teljesen indokolatlanul indította be a tűzoltó berendezést a matróz, aki már vallomást is tett, és intézetbe szállították pszichiátriai vizsgálatra - közölte korábban a történteket vizsgáló bizottság.

Azonban a szakértők és a baleset idején a Nyerpán tartózkodók véleménye megoszlik arról, hogy egy matróz egyedül beindíthatta-e a berendezést, vagy valószínűbb, hogy az automatika műszaki hibája miatt az magától beindult. Akik szerint egy matróz is előidézhette a balesetet, azok felhívták a figyelmet arra, hogy az Indiának szánt Nyerpán már angol nyelvű számítógépes programok voltak, és lehet, hogy a matróz azért tévedett, mert nem tudott eléggé angolul. Abban mindenki egyetért, hogy a Nyerpán eddig még soha nem használt elektronikus irányítással látták el a tűzoltó berendezést, amelynek működésével a legtöbb szakértő sincs tisztában.