Erőszakos pápaképpel tüntettek az olasz nők

Vágólapra másolva!
A pápa és az olasz miniszterelnök arcképét is kitűzték "Az erőszaknak sok arca van" feliratú plakátokra egy római tüntetésen, szombaton. A demonstráción mintegy 50 ezer nő tiltakozott a nőkkel szembeni erőszak miatt, amely tavaly 126 áldozatot szedett Olaszországban.
Vágólapra másolva!

Legalább 50 ezer nő vett részt a szervezők szerint azon a szombat esti római tüntetésen, amelyen a nőkkel szembeni erőszak ellen tiltakoztak. A feminista, leszbikus, diák és bevándorló szervezetek részvételével meghirdetett megmozduláson "Az erőszaknak sok arca van" transzparensre XVI. Benedek pápa, Silvio Berlusconi olasz kormányfő és több vezető politikus arcképét festették.

A tüntetést támogató Kommunista Újraalapítás Pártja (PRC) főtitkára, Paolo Ferrero felhívta a figyelmet arra, hogy Olaszországban a család a leggyakoribb oka az erőszakos haláloknak. A politikus elítélte a férfiak erőszakos viselkedését, és a "patriarchális mentalitást, amelytől hétmillió nő szenved."

A Róma történelmi óvárosának szívében, a Piazza Navonán tartott megmozdulás során több statisztikát tettek közzé az erőszak áldozatairól. Ezek szerint Olaszországban három naponta öl meg egy nőt egy férfi. 2007-ben 126 nőt öltek meg, közülük 44-et saját férjük- hívta fel a figyelmet egy római feminista szervezet.

Világnap az erőszak ellen

A nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja november 25-én, kedden lesz. Az ENSZ-közgyűlés 1999-ben azért tette erre a napra a világnapot, mert 1960-ban a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra e napon gyilkolt meg brutálisan három, a demokráciáért és az igazságosságért küzdő nővért.

A nők elleni erőszak a párkapcsolatban élő nők kétharmadát érinti; valahol a világon minden 18. másodpercben egy nő erőszak vagy bántalmazás miatt szenved, s csak Európában minden ötödik nő esik áldozatul testi bántalmazásnak. Magyarországon évente 80-90 ember hal meg a családon belüli erőszak következtében, közülük mintegy 50 bántalmazott nő, a családon belüli erőszak minden ötödik nő életének része.