Megkezdődött a szovjet emlékművek eltávolítása Kijev utcáiról és tereiről: az év végéig nyolc Lenin-szobor lebontását tervezi az ukrán főváros vezetése. Péntek hajnalban már eltávolítottak egy szobrot, ami ellen kommunista szimpatizánsok hevesen tiltakoztak.

Az ukrán művelődési minisztérium még október 31-én döntött arról, hogy törli az állami jegyzékből a kijevi szovjet emlékműveket. Ennek nyomán elsőként Sztanyiszlav Kosziornak, az Ukrán Kommunista Párt egykori első titkárának a szobrát bontották le múlt pénteken hajnalban. Őt azzal vádolják, hogy köze volt a több millió áldozatot követelő 1932-33-as éhínség, a holodomor előidézéséhez.

Emlékművének az eltávolítása heves tiltakozást váltott ki a kommunista szimpatizánsok körében, a bontást csak az éj leple alatt, erős rendőri biztosítás mellett tudták elvégezni - írta a hétvégén a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

Az év végéig még tíz emlékműre, köztük nyolc Lenin- és egy Dzerzsinszkij-szoborra (Feliksz Dzerzsinszkij a hírhedt KGB-előd, a Cseka alapítója és első vezetője volt). Jövőre a szovjet korszakban állított további 16 emlékművet emelnek le talapzatáról és szállítanak szoborparkba. Egy emlékműnek mindazonáltal megkegyelmeznek a kijevi hatóságok: továbbra is háborítatlanul állhat Lenin immár idegenforgalmi nevezetességgé vált szobra az ukrán főváros központi piaca előtti téren.