Évekre lecsukják az izraeli neonácikat

Vágólapra másolva!
Több év börtönbüntetést szabtak ki azokra az izraeli neonácikra, akik többek között vallásos zsidók és melegek ellen követtek el támadásokat. Az elítéltek tizenéves fiatalok, akik számára zsidó származásuk tette lehetővé, hogy letelepedhettek Izraelben.
Vágólapra másolva!

A 16 és 19 év közötti vádlottakat vallásos zsidók, melegek, drogfogyasztók elleni támadásokban és egy zsinagóga megszentségtelenítésében találták bűnösnek. A bíróság 1-től 7 ébig terjedő börtönbüntetéseket szabott ki rájuk - számolt be a BBC.

Az elítéltek egyike egy Holokauszt-túlélő unokája. "Szörnyű az a tény, hogy ők zsidók az egykori Szovjetunióból, és hogy olyan emberekkel szimpatizáltak, akik hittek a rasszista elméletekben" - fogalmazott Cvi Gurinkel bíró az ítélet kihirdetésekor. Hozzátette, azért szabott ki szigorú ítéleteket, hogy elrettentsen mindenkit a vádlottak példájának követésétől.

A BBC beszámolója szerint mindegyik fiatal bevándorlóként érkezett Izraelbe, és ugyan voltak zsidó felmenőik, nem kötődtek szorosan a zsidósághoz. 2007-ben tartóztatták le őket, és a hatóságok akkor azt közölték, hogy otthonaikban náci egyenruhákat, Adolf Hitler portréit, késeket, fegyvereket és robbanóanyagot is találtak. Az eset nagy felhördülést váltott ki Izraelben, amelyet a második világháború után alapítottak, miután a háború alatt a náci Németország több millió zsidót végzett ki.