Már csak 15 millió dollárt kérnek a kalózok az óriástankerért

Vágólapra másolva!
Tizenöt millió dollárra csökkentették a váltságdíj mértékét azok a szomáliai kalózok, akik elfoglaltak egy szaúdi szupertankert. Egy iszlamista vezető és emberei a hajó kiszabadítására készülnek, mivel az "muzulmán hajó".
Vágólapra másolva!

A szomáliai kalózok 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek a Sirius Star szaúdi óriás tankhajóért - közölte Abdirahim Issze Adov iszlamista vezető, aki annak a kikötővárosnak, Harardernek a környékén ténykedik, ahol a kalózok napokkal ezelőtt lehorgonyozták a Sirius Start.

Adov emberei pénteken szállták meg Hararder kikötőjét, hogy szembeszálljanak a kalózokkal és kiszabadítsák a tankert, mivel az "muzulmán hajó". A kalózok az iszlamista lázadók megjelenése után a parttól távolabb vitték a hajót, és a kikötőtől mintegy 100 kilométerre horgonyozták le.

A tengeri rablók korábban még 25 milliót követeltek a 100 millió dollár értékű olajat szállító szupertanker szabadságáért.

A szomáliai kormányerőkkel és a szövetséges etióp hadsereggel évek óta harcban álló iszlamisták nyilvánosan elítélik a kalózkodást. Elemzők szerint viszont néhány iszlamista csoport a váltságdíjak egy részének, sőt a kalózok révén, akár tengeri fegyverszállítmányok megkaparintásában is reménykedik.