Medvegyev Latin-Amerikának udvarol

Vágólapra másolva!
Dmitrij Medvegyev orosz elnök folytatja dél-amerikai utazását. Hétfőn Brazíliába érkezik, de programjában szerepel egy találkozó Hugo Chávez venezuelai elnökkel, egy karib-tengeri hadgyakorlat és egy kubai vizit is.
Vágólapra másolva!

Dmitrij Medvegyev orosz államfő négy latin-amerikai országot érintő útjával nyílt kihívást intéz a leköszönő George W. Bush amerikai elnök kormányának - írja az AFP. A hírügynökség néhány Latin-Amerikával foglalkozó szakértőt is megkérdezett, akik közül többen azt mondták: új hidegháború is kialakulhat a térségben.

"Az együttműködés jelenlegi szintje széleskörűbbé válhat, mint a szovjet érában. Latin-Amerika már nem az Egyesült Államok hátsó udvara. Már a saját útját követi a régió, ami lehetőséget nyújt Oroszországnak, hogy erősítse a pozícióit" - írta Medvegyev útjáról a Kommerszant orosz napilap orosz diplomáciai forrásra hivatkozva. Elemzők szerint a volt szovjet érdekszféra USA felé tolódását akarja ellensúlyozni az orosz vezetés a latin kapcsolatépítéssel.

Medvegyev túrájának első állomása Peru volt, ahol az Ázsiai- csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének csúcstalálkozóján tárgyalt Bush elnökkel is. Az amerikai-orosz viszony megromlása volt a pénteki találkozó fő kérdése. A két ország között állandó a surlódás az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer miatt, feszültté tette a viszonyt az is, hogy az amerikai kormány elutasította Oroszország felvételét a Világgazdasági Szervezetbe (WTO). Szóba került még a két elnök között a világgazdasági válság, az augusztusi orosz-grúz háború, az észak-koreai atomprogram.

Az APEC-csúcsot követően Medvegyev hétfőn Brazíliába látogat a közös energiaügyek miatt, majd szerdán Venezuelába utazik. Ekkorra fut be az orosz hadiflotta is, amely a Karib-tengeren rendez majd Venezuelával közös hadgyakorlatot. Venezuela kész újabb nagy mennyiségű hadianyagot vásárolni Oroszországtól. Sok latin-amerikai szakértő kritizálja az oroszokat fegyvereladásaik miatt, ám Szergej Lavrov külügyminiszter védte az üzletet, mondván ezeket a fegyvereket csak önvédelmi céllal adják el a térség államainak.

Medvegyev útja Kubában zárul majd. Egy washingtoni Latin-Amerika-szakértő szerint az oroszok még nem számolnak a leendő Obama-kormány új külpolitikájával és "még mindig háborút vívnak Bush-sal." Ennek egyelőre csak gazdasági jelei vannak: a fegyvereladások mellett részesedést szereztek a Repsol spanyol olajcégben (a térség egyik fontos befektetője), illetve dél-amerikai olajvezetékek építéséről egyeztetnek az érintett államokkal.