Állítólag gyárat látogatott Kim Dzsong Il

Vágólapra másolva!
A hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint Kim Dzsong Il meglátogatott egy gépgyárat és egy szappangyárat. A látogatás időpontjáról az elmúlt hetekben követett gyakorlathoz hasonlóan ezúttal sem tettek említést.
Vágólapra másolva!

Állítólag ismét megjelent a nyilvánosság előtt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, akinek egészségi állapotáról továbbra is találgatnak. A politikus a kínai határnál fekvő Szinidzsu városába látogatott, ahol egy gépgyárat és egy szappangyárat keresett fel - jelentette kedden a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség.

A KCNA közzétett két képet is, amelyen az egészségesnek látszó, 66 éves észak-koreai vezető barna őszi kabátot és napszemüveget visel. Az egyik képen két közeli munkatársával áll egy hatalmas narancssárga földgyalu mellett a gépgyárban, a másikon a szappangyár egyik épülete előtt látható.

A látogatás időpontjáról ezúttal sem tettek említést, követve az utóbbi hetekben Kim közszerepléseiről megjelent beszámolóknál követett gyakorlatot. A jelentés szerint Kim a gépgyárban elégedetten beszélt arról, hogy október végéig teljesítették az egész évre kitűzött termelési célt, és lelkesítette a munkásokat.

A dél-koreai titkosszolgálat szerint Kimnek augusztus közepén szélütése volt, és a diktátor feltehetően agyműtéten esett át. Az észak-koreai tömegtájékoztatás két hónapon át nem számolt be Kim tevékenységéről, és csak október közepén kezdett el ismét képeket közreadni a legfőbb politika vezetőről. Ezzel egy időben kezdett beszámolni Kim különböző nyilvános szerepléseiről is, egyebek közt arról, hogy megjelent egy katonai művészeti fesztiválon. Egyszer sem derült ki azonban, mikor történt az esemény.

Miután Kim több héten át nem mutatkozott a nyilvánosság előtt, találgatások indultak egészségi állapotáról. Szöuli megfigyelők szerint a szomszédos kommunista országban azon igyekeznek, hogy a külvilágnak olyan egészséges politikai vezető képét mutassák, aki ellenőrzése alatt tartja a kormányzati ügyeket.

Kim egészségi állapotát azért is kíséri élénk érdeklődés, mert az elszigetelt, atomfegyverrel rendelkező kommunista ország teljhatalmú ura még nem nevezte meg nyilvánosan utódját.