Ötszáz ellenfelét ölette meg a kongói elnök

2008.11.26. 0:47

Félezer politikai ellenfelét ölte meg Joseph Kabila kongói elnök a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szerint. Az áldozatok nyomait alaposan eltakarították, a holttesteket a Kongó folyóba dobták vagy tömegsírba temették. Az afrikai ország kormányszóvivője cáfolta a vádat.

Nagyjából ötszáz ellenzékit öltek meg a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy tekintélyes nemzetközi emberi jogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint. A likvidálásokra állítólag az afrikai ország elnöke adott utasítást.

A Human Rights Watch (HRW) szerint az áldozatok Joseph Kabila kongói elnök politikai ellenfelei, akiknek holttestét a parancs szerinti "semlegesítésük" után a Kongó folyóba dobták vagy tömegsírba vetették. Az afrikai ország kormányszóvivője cáfolta a vádat, s az egész ügyet pusztán szenzációkeresésnek nevezte.

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet csaknem két évi kutatás, többek között 250 személlyel - szemtanúkkal, az áldozatok hozzátartozóival, Kabila belső köréhez tartozókkal - készített interjúk alapján készítette el a jelentést.

Kabila két éve nyerte meg az általános választójog alapján rendezett közvetlen elnökválasztást. Azóta ez az első eset, hogy súlyos és széles körű jogsértésekkel vádolják a kinshasai kormányzatot. Az állítólagos gyilkosságok áldozatai részben Jean-Pierre Bemba hívei közül kerültek ki. Bemba volt Kabila első számú kihívója a 2006-os elnökválasztáson.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban vizsgálódó ENSZ-illetékesek közelmúltban kiadott előzetes jelentésükben leírták, hogy a hadsereg büntetőeljárás nélkül végzett ki civileket és Bemba magánhadseregének több tagját is. A mostani HRW-jelentés annyiban megy tovább, hogy kijelenti, Kabila elnök adott utasítást a gyilkosságokra.

A jelentés szerint a biztonsági erők különös gondot fordítottak arra, hogy eltüntessék a leszámolás bizonyítékait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK