Huligánokra utaztak a szlovák rendőrök Dunaszerdahelyen

Vágólapra másolva!
Nem csak a magyar szurkolókkal szemben léptek fel a szlovák rendőrök a november 1-jei dunaszerdahelyi focimeccsen, amelyet a 15. percben félbe kellett szakítani a szurkolók és a nézők összecsapása miatt. A szlovák belügyminiszter kedden küldte el az esetről szóló válaszát a magyar igazságügyi miniszternek.
Vágólapra másolva!

A szlovák belügyminiszter a magyar igazságügyi miniszternek küldött válaszában azt állítja a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőri beavatkozás összhangban van a szlovák törvényekkel, és nem a szlovák, magyar, cseh vagy más szurkolók, hanem a huligánok ellen irányult - közölte az MTI.

Robert Kalinák kedden küldte el válaszlevelét Draskovics Tibornak, amelyben azt írta, hogy a történtekről készült jelentés bizonyítja: a rendőrség mindkét oldal szurkolói ellen fellépett, függetlenül azok nemzetiségétől, és mindkét oldalon keletkeztek sérültek. A szlovák belügyminiszter a levélben azt javasolja Draskovics Tibornak, hogy személyesen is egyeztessenek, ha lehet, látogasson el Pozsonyba, de ha erre nincs ideje, akkor találkozzanak november 27-én Brüsszelben.

Draskovics Tibor az MTI megkeresésére szerda este megerősítette: valóban kapott ilyen tartalmú levelet Robert Kalináktól. Csütörtökön Brüsszelben lesz egy rövid találkozója a szlovák belügyminiszterrel. Emellett várhatóan Pozsonyban is találkozni fog a szlovák belügyminiszterrel, mivel elfogadta Robert Kalinák meghívását.

Dunaszerdahelyen november 1-jén játszott egymással a helyi focicsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-ás pozsonyi sikerrel végződött meccs - amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott el - a 15. percben félbeszakadt, és negyedórán át állt a játék, amikor a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba. A találkozó után Magyarországon több helyen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégettek egy szlovák zászlót.

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kért a szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. A szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy kormánya nem rendel el külön vizsgálatot, a rendőrségen azonban folyik az eljárás.